Sist mandag kastet barn steiner mot geiter på Skälby 4H-gård i Kalmar. 4H-gårder ble først startet på 70-tallet for å oppmuntre barn og ungdom til å bli engasjerte, ansvarsbevisste mennesker med respekt for natur og dyr.

Nå kommer det nye besøkende. Disse barna er ikke interessert i å klappe på geitene, de vil heller kaste stein på dem. Men foreldrene er de verste. Når personalet sier til barna at de må slutte, så blir fedrene deres truende mot gårdspersonalet.

– Vår ordförande var kvar och såg vad som hände, och när hon sa åt barnen att sluta blev papporna hotfulla. Vi fick då tillkalla polis, säger Tina Burvall, gårdsföreståndare på Skälby 4H-gård, till Barometern.

Det er dessverre ikke noe enkelttilfelle heller, det er blitt et tilbakevendende problem.

– Det har blivit ett återkommande problem, säger gårdsföreståndaren.

Dette er det samme som vi ser i Oslo ved Østensjøvannet: Foreldre lar barna sparke ender og kaste stein på dem.

Det er ingen tvil om at det dreier seg om en kulturkollisjon av dimensjoner. Norske og svenske barnefamilier som besøker gårder og fuglevann oppfører seg ikke slik.

Vi ser en annen barneoppdragelse hvor det er greit å plage dyr. Og hvor religionen også spiller inn i forholdet mellom dyr og mennesker. Det var mange som ble forskrekket over den brutale halalslaktingen under ID-feiringen.

Halalslakting i Gaza. Barna står i fremste rekke:

Halalslakting er et blodig rituale:

Making his mark: The butcher makes a hand print in blood above a brick wall to commemorate the killing

Det er mye som følger av denne barbariske mentaliteten. Hvis foreldrene forsvarer at barna deres plager dyr ved å true de som forsøker å irettesette dem, ja så er ikke veien lang til plaging av andre barn før veien ligger åpen for ran og annen kriminalitet. Med fedrenes velsignelse.

Sverigesradio

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.