President Donald Trump ved en oppsummering av koronasituasjonen tidligere i år. Presidenten er nå sensurert på Twitter og Facebook for påstått feilinformasjon. Men han har rett i at barn ikke er i faresonen for korona. Foto: Reuters / Kevin Lamarque / NTB Scanpix

Twitter og Facebook sensurerer Trump fordi han uttalte at barn er «nesten immune» mot korona, og begrunnet sensuren med at Trump sprer feilinformasjon. Men Trump har rett; barn er nesten immune mot korona.

NTB oppsummerer sensur-saken slik torsdag:

Twitter nektet onsdag kampanjekontoen til USAs president Donald Trump å tvitre fram til et innlegg om barns påståtte koronaimmunitet ble fjernet.

Det skriver Washington Post.

I innlegget, som er blitt slettet, var det et utdrag fra et intervju Trump gjorde med Fox News, der Trump sa at barn er «nesten immune» mot covid-19.

Det samme innlegget ble tidligere onsdag fjernet fra Facebook, som i likhet med Twitter mener videoen i innlegget sprer feilinformasjon om koronaviruset.

Facebook-talsmann Andy Stone oppga til NBC News at videoen i innlegget fremmer «feilaktige påstander om at en gruppe mennesker er immune mot covid-19, som er i brudd med våre retningslinjer».

Hadde NTB vært mindre politisert, ville de kanskje lenket til intervjuet Twitter og Facebook har sensurert, slik at publikum selv kunne vurdere hvorvidt sensuren var forståelig. I stedet benytter de Demokrat-støttede amerikanske medier som sannhetsvitner.

Intervjuet der Trump uttaler at barn er «nesten immune» er enkelt tilgjengelig, og kan sees i sin helhet her. Det Trump sier om barn og korona er helt riktig.

Immunitet er uimottagelighet for sykdom, og ordet brukes i den betydningen i all dagligtale. Også den rent medisinske definisjonen av «immunitet» omhandler kroppens evne til å motstå sykdom.

I intervjuet blir Trump spurt om hva han tenker om gjenåpning av skolene og hvilke råd han vil gi foreldre. Trump er tydelig på at han anbefaler gjenåpning, og at barns motstandsdyktighet mot koronaviruset nå er et kjent faktum. Når Trump bruker uttrykket «almost immune» er det helt korrekt og samsvarer med forskningsresultater. Både europeisk og amerikansk forskning viser det samme: Korona er tilnærmet ufarlig for barn, og dødeligheten er statistisk sett så nær null at det er direkte misvisende å snakke om risiko.

Også Unicef sier det samme:

While the available evidence indicates the direct impact of COVID-19 on child and adolescent mortality to be very limited, the indirect effects stemming from strained health systems, household income loss, and disruptions to care-seeking and preventative interventions like vaccination may be substantial and widespread.

Dødelighet omtales som svært begrenset, mens de indirekte følgene for barns helse fremheves. Gjett hvem som nevnte de indirekte følgene fortsatt nedstenging av skolene vil ha for amerikanske barns helse? Du gjettet riktig – Trump fastholdt nettopp dette i intervjuet. Effekten av at foreldre mister jobben vil være langt større for barn enn hva koronasmitte vil være.

NTB nevner at Trumps talskvinne Courtney Parella er opprørt over at presidenten sensureres i sosiale medier:

Trump-talskvinne Courtney Parella sier at Trump i videoen bare snakket om «det faktum at barn er mindre utsatt for koronaviruset».

– Nok en dag og nok et eksempel på Silicon Valleys skamløse ensidighet mot denne presidenten. Regelverket blir bare håndhevet i én retning, sier Parella i en uttalelse gjengitt av The Hill.

Trump og flere av hans meningsfeller har tidligere anklaget IT-gigantene for å ha en politisk slagside og drive sensur.

Den politiske slagsiden er det liten tvil om. Sensuren av presidenten kan ikke forstås stort annerledes enn at både Facebook og Twitter aktivt melder støtte til Demokratene i det kommende presidentvalget, og at det å opprettholde frykt for korona i befolkningen er et viktig grep. Teknisk sett kan de jo gjemme seg bak at barn faktisk kan bli smittet av korona, og slik sett ikke kan ansees totalt immune. Men sykdoms- og dødsrisiko er altså så å si ikke til stede for barn, uansett hva de sosiale mediene hevder er sannhet.

Trump sier ikke annet enn vår egen helseminister. Bent Høie (H) tviler også på at det vil komme en ny runde med stengte skoler og barnehager. Det sier han med bakgrunn i hva vi nå vet om korona. Det var riktig å stenge ned skoler og barnehager, både i Norge og i USA, men med kunnskapen vi nå besitter er det riktig å holde dem åpne.

Les også:

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.