På meningsmålingene i vår har Arbeiderpartiet ligget på 24- 26 prosent i gjennomsnitt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener valget neste år er avgjørende for Arbeiderpartiet. Mange tror det også er hans siste sjanse til å bli statsminister. Han må uansett styre sammen med minst ett annet parti.

Ifølge NTN sier nå Ap-leder Jonas Gahr Støre at han «satser alt på det kommende stortingsvalget». Men dette handler ikke bare om Arbeiderpartiet, men også om Støre selv.

Flere har sagt at valget i 2021 er hans siste sjanse til å bli statsminister, skriver NTB.

Om tapet i 2017 sier Støre:

«Det var et bittert nederlag, det vil jeg si, for det hadde vært viktig å vinne det valget», sier Støre til NRK.

Støre, som har vært Ap-leder i seks år, sier han har mange år igjen i politikken, men at valget neste år blir viktig:

«Jeg har mange år igjen, men jeg er enig i at det er et valg som er helt avgjørende for oss i Arbeiderpartiet. Jeg er leder i Ap så jeg setter alt inn på det, så får dagen etter vise hva den bringer. Jeg har tro på at vi kan få et nytt flertall og at Ap da kan ta ansvar å lede en ny regjering.»

På de nasjonale målingene i vår har Arbeiderpartiet ligget på 24 til 26 prosent i gjennomsnitt, men de hadde én enkeltmåling nede på 20,8 prosent. Aps mulige regjeringspartner Sp har ligget mellom 13 og 16,5 prosent.

Støre ser for seg en rødgrønn regjering med Ap, Sp og SV, men Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har vært klar på at han foretrekker en regjering med Ap, uten SV på slep. Uansett vil Støre ha statsministerposten.

«Arbeiderpartiet er det største partiet. Jeg mener det er rimelig at det største partiet har statsministeren.»

På meningsmålingene i senere tid har en konstellasjon av Ap, Sp, og SV vært avhengige av støtte fra MDG og/eller Rødt for å få flertall i Stortinget.

Uten SV vil Ap og Sp være et godt stykke unna et styringsdyktig flertall, og må eventuelt ha rollen som en mindretallsregjering med pluss/minus 40 prosent oppslutning.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.