Pave Frans og Stor-Imam av al-Azhar sheikh Ahmed al-Tayeb kysser hverandre etter å ha undertegnet et dokument om bekjempelse av ekstremisme i Abu Dhabi, Emiratene, 4. februar 2019. Men lærestedet al-Tayeb er leder for har nektet å fordømme IS som kjettere. Hvor mye er da dokumentet verd? Foto: Tony Gentile/Reuters/Scanpix

Da den arabiske våren feide over Nord-Afrika og Midtøsten i 2011, trodde Vesten at Opplysningstiden endelig hadde kommet til den islamske verden.

Under denne optimismen lå en tro på at alle mennesker egentlig vil det samme, hvis de bare får sjansen. Den arabiske våren skulle feie de patriarkalske strukturene til side og gi særlig kvinner en anledning til å delta i samfunnet, akkurat som i Vesten på 60-tallet. «Delta» vil si også en seksuell revolusjon, det var underforstått.

Det forsto selvsagt islamske ledere. Det hadde de forstått lenge. Dummere er de ikke.

Forskjellen mellom vestlig og islamsk kultur hadde plaget vestlige ledere. Det mest dramatiske uttrykket for denne var 9/11.

Den arabiske vår gikk hurtig over til vinter. Men vestlige ledere har ikke villet ta det inn over seg. De fortsetter å lage lover som i praksis integrerer Vesten i islam. Det er resultat av likestilling mellom uforenlige verdisystem.

Johan Westerholms bok om Det muslimske brorskapet beskriver hvordan Vestens illusjoner om integrering undergraver våre samfunn.

Det finnes ingen gjensidighet.

Et tegn på det er den manglende opptatthet av islams historie. Selv de mest elementære og fundamentale fakta fortrenges: På 1100-tallet var det en stor strid i islam om Koranen og tradisjonen kunne fortolkes eller om den var fastlagt en gang for alle. De som mente at loven var fra Allah og derfor uforanderlig, vant. De andre ble et hode kortere.

Såpass mye er kjent om islam idag at de fleste har fått denne reversering med seg. I vårt moderne språk ville vi sagt at de reaksjonære vant.

Men vår tid som er besatt av å være og se på seg selv som progressiv, ignorerer denne dreiningen.

De overlater jobben til folk med kritisk sans, som Johan Westerholm.

Islamske ledere legger ikke skjul på hva de mener, hvis man ønsker å vite. Westerholm siterer Hussein al-Musawi, tidligere leder for Hizbollah i Libanon:

We are not fighting so that you will offer us something ….. We are fighting to eliminate you.

Det er rene ord for pengene. Det er ingenting å forhandle om. Islam forhandler ikke. Islam har ingenting å tilby, for islam kan ikke avkorte seg selv. Du må underkaste deg.

Musawi vet godt hva Vesten ønsker seg: Dialog.

The confrontation that we are calling for with the apostate regimes does not know Socratic debate…. Platonic ideals  … nor Aristotelian diplomacy. But it knows the dialogue of bulletts, the ideals of Assassination, bombing and destruction, and the Diplomacy of the cannon and the machine gun.

Rene ord for pengene. Men Vestens ledere later som de ikke hører og snur seg bort. Mens venstreorienterte, islamvennlige medier krever stadig større muslimsk representasjon.

Westerholms bok er en beretning om hvor langt Det muslimske brorskapet har kommet i å infiltrere Vesten, slik at de overtar samfunnet innenfra.

Du vil ha utbytte av både å lese boken og høre Westerholm i møtet lørdag 25. juli kl 1800. Du kan kjøpe boken til spesialpris hvis du ikke allerede har den.

 

 

Kjøp billetter til foredraget her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.