Trump er blitt hat-objekt nummer en, som alle liberale medier deltar i kampanjen mot. Hver dag. Hva dette gjør med journalistene er vanskelig å måle. Men at publikum oppfatter kampanjen, synes klart. At de samme journalistene sier at det er Trump som hater, og må utestenges, gjør noe med det politiske klimaet. Foto: Loren Elliott/Reuters/Scanpix

Granskerne som har tatt for seg Facebook mener at det sosiale mediet må gjøre enda mer for å få bukt med det de kaller «hat, diskriminering og desinformasjon».

Disse kriteriene anvendes på høyresiden. Det er ikke det innlegg som ikke kan rubrisers innenfor disse tre kategoriene. Hvis man vil. Folk opplever stadig oftere at uskyldige innlegg fører til utestengelse.

Det er bare ikke nok.

Etter to år konkluderer eksterne granskere med at Facebook ikke har gjort nok for å motvirke diskriminering, hatprat og desinformasjon.

Den 100 sider lange granskingsrapporten viser til både fremgang og tilbakeslag på områder som moderering av inneholder, reklame og skjevheter i Facebooks algoritmer.

Granskerne anbefaler at en «infrastruktur for borgerrettigheter» bygges inn i alle sider av selskapets virksomhet, i tillegg til å gjennomføre konkrete tiltak for å unngå at algoritmene bidrar til skjevheter. Granskerne vil også at virksomheten skal tolke retningslinjene mot valgpåvirkning strengere.

– Mange i borgerrettsbevegelsen har vært fortvilet, frustrert og sinte etter at de i flere år har bedt selskapet styrke likestillingen og arbeidet mot diskriminering, står det i rapporten. (NTB)

De politisk korrekte har overtatt begrepet «borgerrettsbevegelsen». Det er en tilsnikelse. Dagens utrensing er noe helt annet enn 60-årenes kamp for likestilling. Men det klinger fint.

Trump

Man får en ide hvor det bærer hen når mangel på faktasjeff av politikerne nevnes som en stor unnlatelse. Politikeres uttalelser kan sjelden faktasjekkes. Det er et spørsmål om ståsted.

Facbook-overkikadorene vil gjerne ha overtaket. Det er det inkvisitorer alltid vil.

NTBs ukritiske gjengivelse av TT-AP viser at desken ikke ønsker å se problemer som ligger opp i dagen: Sosiale medier utfordrer demokratisk debatt og kan utløse krav om redaksjonsansvar.

At næringslivet velger å gå inn på wokekulturens side og kreve strømlinjeforming er alarmerende.

De siste ukene har flere hundre selskaper boikottet Facebook som reklameplattform under emneknaggen #StopHateForProfit. Målet er å få bukt med hatefulle ytringer på nett. (NTB)

Faktasjekk

La oss ta en faktasjeff av Facebook. På Bornholm ble det for et par uker siden begått et drap. Tilfeldigvis var offeret halvt afrikansk og gjerningsmennene heldanske. Til tross for at politi og bekjente har bedyret at det ikke finnes noe rasistisk ved drapet, fortsetter København-pressen å skrive det motsatte. De bryr seg ikke om hva de lokale sier.

Det har ført til at forsvareren for de siktede drukner i hatmeldinger og trusler – på Facebook.

“En af de sigtede for drab på Bornholm har modtaget omkring 370 truende eller injurierende beskeder. Det fortæller hans forsvarsadvokat, Asser Gregersen. …

Alene på Facebook har den yngste af de drabssigtede brødre modtaget omkring 350 truende eller injurierende beskeder. Det fortæller hans forsvarsadvokat, Asser Gregersen.

– Der er beskeder, som truer ham selv og hans mor. En herre truer på Facebook med at voldtage hans mor fem gange.

… På Facebook kan man blandt andet læse kommentarer fra folk, der skriver, at de bør blive badet i en ætsende væske, blive voldtaget, rådne op i helvede og få samme omgang som den 28-årige, der døde.”

Vi hører ingen krav om at disse meldingene må slettes og Facebook foretar seg heller ingenting.

Det er det godkjente hatet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.