Ocean Viking har i kveld lagt til kai i Porto Empedocle på Sicilia. Foto: Antonio Parrinello / Reuters / NTB scanpix

Frp-leder Siv Jensen går hardt ut mot organisasjoner og rederier etter Ocean Viking-dramaet i Middelhavet: – De bør straffeforfølges.

– I praksis er dette et kynisk politisk spill og hjelpeorganisasjoner er faktisk med på å sponse menneskesmugling, noe også rederier som leier ut skip til denne virksomheten har ansvar for, sier Siv Jensen til VG.

Jensen mener organisasjoner og rederier bør straffeforfølges dersom de bidrar til menneskesmugling.

– Europa tvinges i kne

Det norske skipet Ocean Viking med 180 migranter ombord la mandag til kai i Porto Empedocle på Sicilia. Kapteinen erklærte fredag nødsituasjon om bord etter at migranter truet både mannskapet og andre migranter.

Regjeringen må ta initiativ til at europeiske land iverksetter tiltak for å få slutt på migrasjonen over Middelhavet, mener Frp-lederen.

– Vi kan ikke akseptere at dette skjer. Europa tvinges i kne av denne organiserte menneskesmuglingen. Vi skal selvsagt fortsette å hjelpe flyktninger, men det skal skje i nærområdene, ikke ved at mennesker tvinges ut på en livsfarlig ferd på Middelhavet med de tragiske konsekvensene dette ofte fører til, sier Jensen.

Rederiet: – Plikt å hjelpe

Trym Jacobsen i Hoyland Offshore svarer at Ocean Vikings oppgave er å redde liv.

– Dette må være første gang livredning blir gjort til noe moralsk galt. Det kan vi ikke anerkjenne. Når mennesker er i ferd med å drukne, er det en plikt å hjelpe, uavhengig av politisk eller religiøst ståsted, sier Jacobsen til VG.

Siv Jensen peker på pull-faktoren, og avviser at det dreier seg om mennesker i ytterste nød.

– Og de som bryter dette regelverket må bli straffeforfulgt, enten det er organisasjoner eller rederier, sier hun.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.