Kjøper du ikke elbil, får du ikke lån sier bankdirektør Charlotte Skovgaard. Skjermdump, dansk TV 2

Du kan glemme å søke om lån for å kjøpe bensin- eller dieselbil i danske Mercur Andelskasse. Banken gir kun lån til kjøp av elbil. Et uttrykk for en ny tendens, ifølge bankportal.

Den danske regjeringens mål er at alle nye biler skal være «lavutslippsbiler» innen 2030, og «nullutslippsbiler» innen 2035. Elbilandelen i Danmark var i fjor på bare 2,4 prosent.

Forbrukerne må styres i retning av elbiler, mener Merkur Andelskasse, som dermed har satt bom for lån til nye bensin- og dieselbiler, melder dansk TV 2.

– Vi håber at kunne motivere vores kunder i retning af et bæredygtigt valg, når de skal købe ny bil, siger direktør Charlotte Skovgaard.

Får låne til bruktbil

I første omgang er det kun nye biler banken øremerker penger til. Man får – enn så lenge – lån til kjøp av brukt «fossilbil», men bare dersom den har lave utslipp i forhold til sin klasse.

– I Merkur tænker vi bæredygtighed i bred forstand, og det betyder, at vi skal bruge det op, vi har, lyder argumentet fra Charlotte Skovgaard, som mener, at bankerne med deres udlånspolitik skal markere sig i klimakampen.

Å låne til kjøp av elbil er billigst, mens lån til ladbar hybridbil er litt dyrere.

– Jo grønnere, jo billigere, sier Skovgaard.

– Uttrykk for en tendens

Merkur Andelskasses initiativ er uttrykk for en tendens, sier Nete Sørensen i bankportalen Mybanker.

– Man ser, at flere banker i dag har differentieret rente på produkterne, og det betyder, at man som forbruger for eksempel kan vælge at købe en mere energivenlig bil.

Direktør for Danske Bilimportører, Mads Rørvig, er begeistret – han kaller initiativet fra Merkur Andelskasse «enormt positivt».

– Hvis man vil en grøn omstilling, kræver det, at nogen går forrest. Det er lidt et spørgsmål om pisk eller gulerod, for andre banker har valgt at gøre det billigere at finansiere en elbil frem for en konventionel bil i form af lavere renter, siger Mads Rørvig, som også peger på, at elbiler ikke slår til hos alle.

– Man skal have respekt for, at nogle danskere ikke kan få dækket deres kørselsbehov, hvorimod den der bare skal pendle 50 kilometer nok kan klare det. Men om ti år ser verden anderledes ud, siger Mads Rørvig.

Bilsalget i Danmark har i år styrtdykket, preget av både coronakrisen og utsikter til dårligere tider; salget har gått ned med 30 prosent sammenlignet med 2019.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.