Svenske politifolk kontrollerer en gruppe unge ved Hyllie jernbanestasjon like syd for Malmö i november 2015. (Foto: Reuters/Staff / NTB scanpix)

En stadig større majoritet av svenskene vil redusere asylinnvandringen. Samtidig har andelen som vil ta imot flere krympet til åtte prosent.

63 prosent svarer at de vil at Sverige tar imot færre asylsøkere enn i fjor, da omtrent 22.000 søkte asyl, ifølge en måling Novus har laget for SVT. Forrige gang spørsmålet ble stilt, i 2018, var tilsvarende andel 56 prosent.

På motsatt side svarar 8 prosent at de vil ha flere, sammenlignet med 12 prosent for to år siden.

19 prosent svarer «like mange som i dag».

– Det är signifikanta förändringar i opinionen, både ökningen för dem som vill ha färre och minskningen för dem som vill ha fler, säger Novus’ vd Torbjörn Sjöström.

Det ble også spurt om Sverige skal innføre et volummål for asylsøkere, et spørsmål som den senere tid har vært diskutert i Sverige.

16 prosent mener at grensen skal være null, mens 11 prosent ikke vil ha noen grense i det hele tatt.

28 prosent synes grensen bør settes til 10.000, 8 prosent sier 20.000.

Den største gruppen, 29 prosent, «vet ikke» om det bør være noe tak på asylinnvandingen.

– Det här reflekterar vårt politiska system med representativ demokrati. Det ska ses som ett tecken på att många tycker att det är politikens ansvar att lösa den frågan, säger Torbjörn Sjöström.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.