Nytt

Det ble store skader på fasaden til Skattestyrelsen på Østerbro da bomben eksploderte nærmere midnatt 6. august. Overvåkingsbilder kunne avsløre at bilen kom over Østersundbroen, gjorde en svipptur innom Østerbro og kjørte tilbake dit den kom fra. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau/NTB Scanpix

Både Ritzau og Berlingske opplyser at «mandag åpner retssaken mot to svensker som er tiltalt for bomben som sprengte fasaden bort fra Skattestyrelsen på Østerbro i august 2019». Det var en eksplosjon som kunne høres over store deler av København. Angrepet klassifiseres som terror pga de omfattende skadene og frykten det skapte i befolkningen.

Ifølge anklagemyndigheden skal de to dømmes efter en bestemmelse i straffeloven om terrorbekæmpelse. Det fortæller anklager Andreas Emil Christensen til Ritzau.

Men det vesentlige for i det hele tatt å forstå saken er løgn: Det er ikke to svensker som står tiltalt. Det er to «svensker». De to er fra det tyrkiske mindretallet i Bulgaria og identitetene har vært kjent på sosiale medier. Likevel fortsetter mediene å lyve.

Mediene vanskeliggjør publikums forståelse av hva de står overfor.

Politidirektør Anne Tønnes betegnede i efteråret brugen af sprængstoffer som et nybrud i Danmark.

»Nu ser vi så de her grupperinger benytte sig af sprængstof. Det er så at sige et nyt værktøj, de har taget i brug«, sagde Anne Tønnes til Politiken.

Dette var svenske tilstander i København, bokstavelig og overført. Men når bjella skal henges på katten, svikter motet. Da blir gjerningsmennene til svensker.

Hvor dumme tror mediene at publikum er? Deres tillit svekkes ytterligere. Det oppleves nå som direkte lureri av den oppvakte del.

Retsmøderne i sagen er dog blevet holdt for lukkede døre, og det er stadig ikke kendt, hvad de to svenskeres forbindelse til Danmark er. Og ifølge anklager Andreas Emil Christensen kan motivet meget vel forblive et mysterium.

»Motivet bag sprængningen er stadig et uafklaret spørgsmål, selvom vi har lagt et stort stykke arbejde i at finde det,» siger han til DR.

»Det er heller ikke min forventning, at vi vil få motivet nærmere belyst under retssagen,« siger han.

Når politiet står overfor et mysterium, eller rettere: møter veggen, bidrar mediene til å gjøre den enda tykkere.

Dette er ikke et hendelig uhell. Det er en systematisk og vedvarende mørklegging, som beskytter de som sprenger bomber.

 

En af Danmarks mest opsigtsvækkende terrorsager starter i dag: Hvorfor kørte to svenskere over Øresund for at angribe Skat?

 

Dette er et eksempel på en nyhet som er direkte villedende på et helt vesentlig punkt i en rettssak: gjerningsmennene.

Hvis du ønsker at Document skal gjøre den jobben de andre mediene unnlater å gjøre:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

 

Les også