Ola Borten Moe på landsmøtet på Hamar i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Senterpartiets Ola Borten Moe stiller følgende spørsmål på sin Facebook-side:

Hva er egentlig det grønne skiftet?

Og han svarer slik:

Min observasjon er at det av mange stadig snakkes om det «grønne skiftet», men at få, om noen, klarer å fylle det med konkret innhold.

Foreløpig virker det mest å være en merkelapp på prestisjeprosjekter uten lønnsomhet som krever massivt med subsidier for å bli realisert.

Havvind er lysår fra å være kommersielt interessant i Norge, det samme kan trygt sies om CO2 renseanleggene i Oslo og Brevik. Det sier seg selv at vi verken berger verden eller norsk velferd om vi ikke lykkes med å få frem teknologi og produkter som noen er villige til å betale mer for enn det koster å lage de.

Norge er rikt på naturressurser verden har behov for. De har alltid dannet grunnlaget for vår vekst og utvikling. Slik det også vil være det fremover.

Men da må vi være villige til å forvalte ressursene aktivt og faktisk bruke de. I stort vil de fleste være enige i det, men i praksis er vi nå så velfødde at terskelen er lav til å si nei hver gang det dukker opp konkrete prosjekter og initiativer. All naturbasert verdiskaping er under et voldsomt press i Norge – det er i grunnen bare sjarkfiskeren som går fri. Skogen skal vernes, gruver kan de drive på med i Afrika, oppdrett er ikke populært, landbruket skal bygges ned og olje og gass avvikles.

Hva om vi hadde brukt energien vår på å videreutvikle de næringsveiene vi allerede har istedenfor å snakke de ned?

Hva om samfunnet faktisk hadde gitt litt kred til alle de som står opp hver dag og skaper de verdiene som vi alle, inkludert redaktørene i storbyene våre, faktisk lever av?

Etter mitt skjønn bør det grønne skiftet handle om å fortsette og forsterke det vi allerede gjør knyttet til å bli stadig bedre og mer ressurseffektive. Men vi trenger fortsatt energi og de mulighetene våre naturressurser representerer. Eller kanskje bladfykene i våre store mediehus har en oppskrift de enda ikke har delt med oss?

 

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.