SAS-flyene er klargjort for langtidsparkering på Oslo lufthavn Gardermoen. 20. april, 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Den svenske regjeringen foreslår å tilføre SAS 5 milliarder svenske kroner. Det er under halvparten av det selskapet mener det trenger.

Flyselskapet anslår at det vil trenge 8,9 milliarder danske kroner – rundt 13 milliarder norske kroner – i kapital. Forslaget som legges fram for den svenske Riksdagen, tilsvarer drøyt 5 milliarder norske kroner og vil dermed dekke snaut 40 prosent av behovet.

Finansmarkedsminister Per Bolund fra Miljöpartiet sier det vil følge strengere miljøkrav med pengene.

– Utslippene fra luftfarten må reduseres kraftig, sier han på pressekonferansen der forslaget ble presentert.

Kapitaltilførselen skal skje i samråd med andre eiere og interessenter, sier det svenske Centerpartiets næringspolitiske talsperson, Helena Lindahl. Hun sier milliardbevilgningen kan føre til at den svenske staten får en større eierandel eller flere stemmer i SAS.

Den svenske og den danske staten eier i dag 14 prosent hver av selskapet. Norge solgte seg helt ut for to år siden. Senere mandag vil Danmark si hva de vil foreta seg overfor SAS.

SAS-aksjen gikk mot strømmen på Stockholmsbørsen mandag formiddag og steg drøyt 6 prosent etter nyheten.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.