Huawei er en stor produsent av blant annet mobiltelefoner. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Den kinesiske telegiganten Huawei sier de endte med rekordoverskudd i fjor, til tross for svakere vekst i omsetningen og press fra USA. Selskapet er under mistanke for organisert spionasje mot Vesten.

Ifølge NTB-AFP-TT sier det kinesiske teleselskapet Huawei at de etter vekst på 3,2 prosent, endte med et netto overskudd på 64,6 milliarder yuan, tilsvarende knapt 85 milliarder kroner. Omsetningen økte med 3,8 prosent til 891,4 milliarder yuan.

Selskapet, som er verdensledende i nettverksutstyr til telekom og en av de fremste smarttelefon-produsentene, er siden 2018 blitt hardt presset av tiltak fra Trump-administrasjonen og USA.

Før USA kom på banen, vokste gjerne inntektene med 30 prosent eller mer per år, før det gikk ned til 19 prosent i 2019. Salget av smarttelefoner har flatet ut etter at USA stengte selskapet ute fra tilgang til nøkkelkomponenter, og nektet dem å bruke Googles Android-operativsystemer i telefonene.

I tillegg har flere av USAs allierte lyttet til amerikanske advarsler om at Huawei utgjør en sikkerhetstrussel, ved å stenge landets nettverksutstyr ute fra sine nasjonale telekomsystemer.

USA hevder at regjeringen i Beijing kan bruke Huawei-systemer installert i utlandet til spionasje, noe både den kinesiske regjeringen og Huawei bestrider.

Også norske myndigheter  anser faren for spionasjevirksomhet fra det statlig kontrollerte kinesiske selskapet som en reell trussel.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.