Den republikanske senatoren Tom Cotton antyder at USA kan komme til å trekke ut kampfly av Storbritannia hvis landet bruker Huawei i 5G-nettet. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Scanpix

Senator Tom Cotton antyder at amerikanske flystyrker kan bli trukket ut av Storbritannia hvis landet bruker Huawei i utbyggingen av 5G-nettet.

Den republikanske senatoren regnes som en av president Donald Trumps nære allierte.

I januar besluttet britiske myndigheter å godta at kinesiske Huawei, som er en av de fremste aktørene innen neste generasjons mobilteknologi, bygger opptil 35 prosent av dette datanettverket i Storbritannia.

Statsminister Boris Johnson lovte imidlertid å stenge det kinesiske selskapet ute fra sentrale, sensitive elementer av nettverket, særlig de delene som håndterer personlige data.

I Washington hevdes det imidlertid at Huawei likevel kan overvåke kommunikasjonen og også være i stand til å ganske enkelt stenge det britiske mobilnettverket på ordre fra Beijing.

Cotton snakket tirsdag til britiske parlamentsmedlemmer, og han uttalte da at amerikanske F-35-fly i Storbritannia og deres presisjonsvåpen kan bli rammet av sikkerhetsproblemer hvis landet bruker Huawei.

– I årene som kommer planlegger USA å bygge opp forsvarsnærværet i Stillehavet. Denne oppbyggingen kan føre til at vi blir nødt til å flytte styrker fra andre oppdrag, sa Cotton i en høring med forsvarskomiteen som ble gjennomført som et nettmøte.

– Amerikanske tjenestemenn innser at styrkene våre vil stå overfor en sikkerhetsrisiko i Storbritannia de ikke vil stå overfor i Stillehavet, sa han.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.