Johaug og Huawei

Therese Johaug låner sitt ansikt til Huawei. Det hjalp ikke kineserne i kampen om å få bygge ut Telenors 5G-nett.  Foto: Document, tatt på OSL.

Telenor har lyttet til PST og følger i både danske og svenske spor. Fredag offentligjorde Telenor at de velger Ericsson til å stå for løsningene til selskapets kommende 5G-nett.

I januar advarte PST norske bedrifter mot å samarbeide med teknologiselskaper fra land Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med. Det ble tolket som en indirekte advarsel mot å slippe kinesiske Huawei til i utbyggingen av fremtidens 5G-nett.

I mars valgte danske TDC det svenske selskapet Ericsson, i oktober gjorde svenske Telia det samme, nå har altså også Telenor vraket Huawei.

– Vi er glade for å kunne fortelle at vi har valgt Ericsson til å starte byggingen av fremtidens 5G-radionett i Norge, og jeg er sikker på at vi nå er perfekt posisjonert for å være ledende på nettverks-moderniseringen, skriver Telenor i en børsmelding.

Ifølge NTB har Telenor siden 2018  gjennomført en rekke pilotprosjekter i Norge. Skandinavias største 5G-prosjekt er på Elverum og drives av Telenor.

For øyeblikket tester Telenor 5G på ti steder i Norge og på utvalgte steder i Danmark, Sverige, Finland, Thailand og Malaysia.

– Fremtidens mobilnett vil gi nordmenn tilgang til helt nye produkter og tjenester. Med 5G får vi hastighet tilsvarende fiber tilgjengelig over mobilnettet, skriver administrerende direktør Petter-Børre Furberg i meldingen.

Telenor regner med at oppgraderingen fra dagens 4G-nett vil ta fire til fem år. I denne perioden vil de benytte deler fra dagens leverandør, Huawei, til å vedlikeholde og videreutvikle 4G-nettet. (NTB)

Flere land, deriblant USA, New Zealand og Australia, har bannlyst Huawei fra sine mobilnett, i frykt for at det kinesiske selskapet er knyttet for tett opp mot den kinesiske staten og kinesiske etterretningsorganer.

Les også: Vestlige demokratier må bestemme om de skal la borgerne bruke ny teknologi fritt

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også