Nytt

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Bydelsdirektøren informerte internt om at oppblomstring av smitte blant annet skyldtes id-feiring og en begravelse i Pakistan, men utad gjaldt «största möjliga tystnad».

Det vakte oppsikt da det for en uke siden ble det meldt om tredobling av nye koronasmittede i Oslo. 36 av de smittede er bosatt i bydelen Søndre Nordstrand, helt sør i hovedstaden. Utad ble ikke grunnen til smitten oppgitt, skriver Dagen.

Dette meldte NTB 8. juni:

Flest nye smittetilfeller i Oslo så langt i juni har kommet i bydelene Søndre Nordstrand og Alna, som har hatt henholdsvis 36 og 13 nye koronatilfeller hittil denne måneden, ifølge tall fra MSIS. Alle de andre bydelene har mellom 0 og 5 nye smittede hver i juni.

– Vi ser en økning i rapporterte smittede i Oslo, dette er ikke uventet, sa Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Heller ikke byrådsleder Raymond Johansen (Ap) var snakkesalig hva angikk årsaken til den kraftige smitteøkningen i den innvandrertette bydelen. Til NTB sa han at økningen var som ventet når samfunnet åpnes opp igjen.

– Vi følger tett opp de som er smittet, isolerer dem og sporer smitten, sa byrådslederen 8. juni.

Også fra Søndre Nordstrand bydelsutvalg var det tyst.

Årsaken til de nye smittetilfellene i Søndre Nordstrand bydel kommer likevel fram i en epost Dagen har fått tilgang til.

«Dere har sikkert lest og/eller hørt nyhetene i helgen om at vår bydel nå er på smittetoppen i Oslo», skriver bydelsdirektør Monica Nordmoen i Søndre Nordstrand.

Eposten er sendt til faste medlemmer av bydelsutvalget og komiteene i bydelen.

– De fleste nye tilfellene er knyttet sammen gjennom familienettverk, og smitte har skjedd gjennom bla id-feiring og en større sosial samling i Pakistan, fremgår det i eposten.

Nordmoen ønsker ikke å kommentere saken, men viser til bydelsoverlegen i Søndre Nordstrand. Bydelsoverlege Anne Stine Garnes viser på sin side til taushetsplikten.

– Vi kan ikke gå ut i mediene med detaljer om smittetilfeller av hensyn til personvern og taushetsplikten, sier hun.

Dagen har bedt om en kommentar fra byrådsleder Raymond Johansen uten å lykkes.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Les også