Dekan ved NTNU, Marit Reitan, vil ikke kommentere saken mot Øyvind Eikrem overfor NRK. Foto: Thor Nielsen, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic.

Øyvind Eikrem (46) er førsteamanuensis ved NTNU. Han kom i søkelyset da han ga et intervju til Resett. Det skal ikke en norsk akademiker gjøre. Men Eikrem gjør det mange fra venstresiden gjør: Benytter sin akademiske posisjon til å delta i samfunnsdebatten.

Det provoserer de med de rette meningene. Det finnes en lov for Loke og en for Tor.

Eikrem har ikke forstått det. Derfor trenger han en lærepenge.

Nå har NTNU ved dekan Marit Reitan bedt om gjennomgang av Eikrems datamaskin på NTNU fordi den kan ha vært brukt til å skrive upassende innlegg på nett.

NTNU truer med avskjed etter mistanke om hatefulle ytringer
Universitetet krever innsyn i både arbeids-PC og e-postkontoen til førsteamanuensis Øyvind Eikrem. Dette er ulovlig, mener Eikrems advokat.

Det var filternyheter.no som i februar kunne avsløre – basert på anonyme kilder – at Eikrem hadde en hemmelig facebookonto som han brukte til å dele og kommentere innlegg.

NTNU-Eikrem brukte hemmelig Facebook-konto til å hisse opp rasistiske nettdebatter

La oss for enkelhets skyld anta at det er Eikrem som står bak.

Hvilke motforestillinger bør gjøre seg gjeldende før en prestisjeinstitusjon som NTNU går til et så drastisk skritt som å granske en ansatts datatrafikk:

Hva med kilden NTNU baserer seg på?

Filternyheter.no under Harald Klungtveit fungerer mer som en blanding av spionasje, overvåker og angiver enn et presseorgan. Vi har selv opplevd at Klungtveit går inn i en forsamling for å ta bilde av de som er til stede, slik han gjorde under Steve Bannons besøk i Oslo. Klungtveit er på utkikk etter informasjon han kan bruke til å kompromittere folk.

Han skrev en artikkel om Peter Sweden som har hatt mange følgere på facebook. Peter har opplevd å bli forfulgt av Hope not Hate i Storbritannia. Han hadde for noen år siden ytterligående meninger, men har tatt et oppgjør med dem. Likevel er det disse Klungtveit velger å heise. Peters selvransakelse kommer langt ned i artikkelen.

Dette er vemmelig journalistikk, som er ute etter å ødelegge mennesker.

Hvis ikke dekan Marit Reitan ser det, har hun et problem.

Vi lever i en polarisert tid og vi møter mennesker som radikaliseres mot høyre.

Hvordan svarer man på det? Ved selv å forsøke å holde sin sti ren.

All menneskelig samkvem forutsetter at man forsøker å forstå. Men forvalterne av den rådende mening har bestemt at det er noen meninger vi ikke skal ha i det offentlige rom. De frykter «smitte». Derfor kan NRK- journalister uten å blunke si at vi lider av to virus: corona og et rastistisk virus. Begge må bort.

I dette klima dukker det opp mennesker som tiltrekkes av denne oppgaven: De melder seg til tjeneste som spioner og angivere. Ekstra ille blir dette når man ser ut til å ha tilfredsstillelse av å ødelegge folk.

Eikrem risikerer å miste jobben fordi han har skrevet noen vemmelige ting på nett. Tusenvis av mennesker gjør dette hver dag i den ene eller andre retning. Noen blir belønnet for det hvis det er på den riktige siden..

At saken settes.i gang på basis av anonyme kilder er også verdt å legge vekt på. Det er bygget opp ekspertise på hacking bl.a. på C-Rex-senteret og hos politiet. Offisielt skal de studere høyreekstremisme, men slik journalister og «forskere» har fått definere ytre høyre, høyrepopulisme og høyreekstrem er det sømløse overganger mellom dem og det benytter de mest ideologiske seg av til å «gå på jakt.»

Man «oppdager» ting underveis. Det som før ble kalt overskuddsinformasjon. Klungtveit kan ha en kilde på innsiden som lekker: -Vet du hvem som har en hemmelig profil?

Eikrem hadde stukket hodet frem i full offentlighet og her stiller han seg laglig til for hogg.

Det er bare å hogge hodet av.

Forstår ikke Reitan hvilket spill hun deltar i?

Sett opp mot dette virker Eikrems overtramp som en bagatell. Her er ingen oppfordring til vold, kun ufinheter som Facebook renner over av hver dag.

Hvor er forsvaret for ytringsfrihet blant Eikrems akademiske kolleger?

 

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.