Document ønsker å legge større vekt på kulturstoffet, og hva kan være mer naturlig enn å velge Halvor Fosli, som vi har kjent i mange år og som er usedvanlig godt kvalifisert til oppgaven.

Det begynte med en forside i Klassekampen i 2013: Halvor Fosli blir sjef for Document Forlag. Oppslaget bygget på et rykte som ikke var helt uten fundament. Men det var for tidlig. For Fosli og for Document.

Mye vann har rent i havet på disse syv årene. Senhøstes 2019 kom Fosli til Document med et manus som han ønsket å bli ferdig med. Resultatet var «Mot nasjonalt sammenbrudd», som i løpet av et par måneder solgte over 2000 eks.

Både boken og samarbeidet med Fosli var noe som vokste organisk frem.

Document ønsker å legge større vekt på kulturstoff. Vi beveger oss mot et avisformat med egne kultur- og debattsider. Halvors oppgave er å søke opp etablerte skribenter og finne nye talenter.

Det er ikke det at det ikke står interessant stoff i hovedstrømsmediene. Men det kommer ikke i en kontekst som gir nye erkjennelser. I hovedstrømsmediene er det én fortelling, og den tåler ikke vekten av virkeligheten.

Gjennom årene har vi blitt bevisst hva som er vårt samfunnsoppdrag: hva det vil si å være presse i et nytt Norge.

Halvor Fosli har lang fartstid som sakprosaforfatter, tidsskriftsredaktør, forlagsredaktør og skribent. Han har også vært politisk rådgiver på Stortinget. I 2015 gjorde han intervjuer med nordmenn som bodde i eller hadde flyttet fra Groruddalen, og så gjenfortalte han deres erfaringer: «Fremmed i eget land».

Denne dokumentargenren – å få folk til å fortelle om sin hverdag og sine tanker om fremtiden – er noe vi ønsker å se mer av.

Det er ingen tvil om at Norge gjennomlever historiske tider. Det er viktig å holde fast i seg selv, i hvem vi er. Å ha sin egen historie med seg, både på det personlige plan og som nasjon.

Fosli er godt rustet til å fylle denne rollen, og interesserte kan kontakte ham på halvor@document.no.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.