Vindkraftparken på Kvaløya i desember 2019. Foto: Nordlys Vind

Smittevernlegen i Tromsø advarer nå mot bruk av vannet på Kvaløya i Tromsø, etter at det mandag ble funnet mikroskopiske mengder hydrokarboner i drikkevannet. Disse stammer enten fra smøre- eller hydraulikkolje, skriver avisen iTromsø. Vindkraftanlegget Nordlys Vind er sannsynlig kilde for utslippene.

Sist mandag ble det påvist 14 mikrogram hydrokarboner/liter av fraksjon C22-C35 i en drikkevannsprøve tatt i nærheten av vindkraftanlegget på Kvaløya. Seks husstander og Kattfjord skole benytter seg av denne kilden.

iTromsø har intervjuet smittevernlegen i Tromsø kommune, Trond Brattland. Avisen har fokusert på tannpuss i tittelen, men i selve saken går det klart frem at ikke bare advarer legen mot å pusse tennene i dette vannet, men også mot å drikke det.

«Det finnes ingen grenseverdier for hydrokarboner. Derfor sier man at hydrokarboner ikke bør forekomme i drikkevann. Men det er usikkerhet om mikromengder er skadelig. Likevel sier man at ved forekomst bør ikke vannet inntas på noen måte. Det vil si heller ikke tannpuss», skriver han i en SMS til iTromsø. (iTromsø – betalingsmur)

I et innlegg på Facebook-gruppen til Vindkraft: Nei til vindindustri i norsk natur, kommer en av administratorene med flere opplysninger.

Drikkevatnet på Kvaløya i Tromsø er forgifta av oljeutslepp frå vindkraftutbygging. Vatnet er ubrukelig til noko formål og det vil gå fleire år før det vil vere trygt. Sagaen om dette drikkevatnet er mildt sagt spesiell:

I 2018 advarte reineigerar på øya at massar var dumpa i drikkevasskjeldene, noko som Mattilsynet kunne stadfeste. NVE sitt svar var: «Vi kan ikke se at det var noen trussel for drikkevannet der ute»: https://www.itromso.no/…/Reineier-mener-det-dumpes-masse-i-…

Mattilsynet har tidlegare komme med krass kritikk av NVE i saka, og seier at dei ikkje har fått uttale seg mot planane – som openbart var ein trugsel for drikkevatn, før NVE gav godkjenning. Dette seier dei var i strid med lova: https://www.itromso.no/…/Mattilsynet-kritiske-Fikk-ikke-utt…

OED gav i konsesjonen klare føringer om å sikre drikkevannet, men utbyggar og NVE har ikkje fulgt dette opp – med ødelagt drikkevatn som konsekvens. Vil endelig NVE ta grep med miljøkriminalitet ved ei vindkraftutbygging?

Edit: På Guleslettene i Sogn og Fjordane blir det plassert turbinar 100 meter frå drikkevatnet til 10.000 personar. Mattilsynet protesterte, men NVE sa det var greit. Lykke til med å få nytt drikkevatn betalt av «røverhula» på Cayman Island der utbyggar er registrert, om slik forureining skjer der! (Innlegg på Facebook)

Les også:

 

Kjøp T-skjorter her!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂