I Vadsø har de samlet opp mer enn 10.000 døde sjøfugl de siste ukene, og torsdag kommer landbruksminister Sandra Borch (Sp) på besøk for å se hva de nasjonale myndighetene kan gjøre.

– Vi mener denne situasjonen påkaller oppmerksomhet også fra nasjonalt nivå og gjentar derfor invitasjonen til statsråden om å komme til Vadsø for å se på den dyretragedien som skjer her, skriver Vadsø-ordføreren i et brev til Borch mandag. (NTB)

Endelig blir bønnene fra Finnmark om hjelp fra nasjonale myndigheter hørt, torsdag kommer Borch til Vadsø.

– Jeg har hele tiden blitt holdt løpende orientert om arbeidet av Mattilsynet, men vil nå gjerne få førstehånds kjennskap til situasjonen, sier Borch.

Fugleinfluensa er de siste ukene blitt påvist flere steder i Finnmark, men Vadsø er hardest rammet. Siden fredag 14. juli har kommunen samlet inn rundt 10.000 døde fugler, mesteparten måker av den truede arten krykkje.

Troms og Finnmark hardest rammet

Kart: Undersøkelser for Høypatogen fugleinfluensa (HPAI) hos villfugl i Norge for prøver mottatt fra og med 01.10.2022 til 19.07.2023 kl. 07.30. På kartet er prøvetatte fugler markert i respektive kommunes geografiske sentrum. (Veterinærinstituttet)

Som kartet fra Veterinærinstituttet viser, er fugleinfluensa registrert over hele Norge, selv om mange finnmarkinger har følt seg oversett av nasjonale myndigheter, slik som den populære Þekkja ga uttrykk for på Facebook tidligere denne uken:

Det har ramla 12000 vadefugla ned i haue på folk i Finnmark.
Det er med andre ord snart flere døde fugla på vår nordligste hylle, enn multebær.
Regjeringen følger som vanlig nøye med.
Har det hagla gråmåsa nedover holmenkollåsen i samme tempo, regner jeg med at det har blitt erklært en nasjonal katastrofe.
Kong Salomo og Jørgen Hattemaker er ikke bare eventyr. Den er blitt til virkelighet gjennom Gahr Støres Regjering.
Fy skamme seg for en søvnig Regjering. (Facebook)

Også i Lyngen og Tromsø er det nå rapportert tilfeller av fugleinfluensa:

– Fugleinfluensa sprer seg og ser ut til å ha kommet til Tromsø. Vi har fått beskjed om at Mattilsynet ønsker å få inn all informasjon om død fugl. Så det er bra om alle ringer inn og gir beskjed, sier Ole Gun­nar Hå­land, sek­sjons­le­der for sam­funns­sik­ker­het og be­red­skap i Tromsø kom­mu­ne. (Nordlys)

Internasjonal epidemi

I Finland har det nasjonale laboratoriet i Helsinki ikke lenger kapasitet til å teste alle de døde måkene de mottar:

Så mange døde måker er blitt brakt til den finske matmyndighetens laboratorium i Helsingfors at anlegget ikke er i stand til å undersøke og teste dem alle for aviær influensa, eller fugleinfluensa. (YLE)

Også fra Storbritannia og Polen rapporteres det om større utbrudd av fugleinfluensa. I den brasilianske delstaten Paraná, som står for 36 prosent av kyllingproduksjonen i landet, er det nå erklært en sanitær nødstilstand, i frykt for at fugleinfluensaen som er påvist blant ville trekkfugler, skal spre seg til kyllingfarmene.

In response to the detection of avian influenza in wild migratory birds, the government of Paraná, a significant poultry producer state in Brazil, has proclaimed a zoo-sanitary emergency. (Rio Times Online)

Vaksine

Selv om mennesker svært sjelden smittes, jobbes det nå i flere land med å utvikle en vaksine mot fugleinfluensa, beregnet for mennesker.

I september får forsøkspersoner de første sprøytestikkene med vaksine mot fugleinfluensa. Det skjer ved Universitetet i Oslo.

Forskere i mange land jobber med å utvikle slike vaksiner. Målet er å skape en som kan beskytte mot pandemisk influensa.

– Når den først er ferdig klinisk utprøvd på mennesker, kan vi ha en vaksine klar til bruk mot pandemisk influensa i løpet av et par måneder, sier vaksineforsker og immunolog Gunnveig Grødeland, som leder dette arbeidet. (NTB)

Mass bird flu deaths causing test backlog (YLE)

Precautionary state of emergency declared in Brazil’s Paraná state due to bird flu (Rio Times Online)

Les også:

Fugleinfluensaen sprer seg – forsterket matkrise kan bli resultatet

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.