Hand dryer. Pic: University of Leeds
Bildet viser spredning ved hjelp av fint pulver som blir selvlysende under ultrafiolett lys. Foto: University of Leeds

Førsteamanuensis i mikrobiologi, epidemiologi og smittevern Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge mener at lufttørkere bør forbys, uansett type.

– Det er ikke ansvarlig å bruke disse lufttørkerne uansett type, og det er et under at de fremdeles er i bruk, mener Jörn Klein.

– Lufttørkerne sprer små luftpartikler, og mikroorganismer som covid-19 kan stå i lufta i lang tid. Disse kan du da puste direkte ned i luftveiene, sier Klein.

– Jeg ville brukt munnbind før jeg gikk inn på et offentlig toalett dersom lufttørkere var i bruk.

– Av smittevernhensyn mener jeg de bør forbys fordi jeg ikke kan se gevinsten.

Bekymringen for elektriske håndtørkere som smittespredere av coronavirus ble luftet for flere uker siden. Overlege Charlotte Fowler meldte til den britiske helsedirektøren Chris Whitty at håndtørkere kunne få coronaviruset til å henge i luften i opptil tre timer etter at en smittet hadde brukt den og ikke vasket hendene godt nok.

«I am writing to you as I have grave concern regarding the potential for COVID-19 transmission following aerosol formation by high energy electric hand dryers in toilets.

«I have been envisaging the scenario of someone who is carrying the virus but who hasn’t been 100% successful in their hand washing.

Lufttørkere har forøvrig lenge vært en kilde til spredning av bakterier når brukere ikke har vasket hendene godt nok før de tørker hendene.

En håndtørker i Sarpsborg må holde stengt p.g.a koronavirus. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Igjen ser det ikke ut til at WHO har fått med seg smittekilden. De sier at håndtørkere ikke dreper viruset, men ingenting om at de sprer viruset i luften. Deres råd konkluderer med at man skal vaske hendene godt og enten bruke papir eller en varm lufttørker.

NRK    WHO

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.