– Russiske myndigheter bidrar til å videreformidle desinformasjon. Påstandene har ingen rot i virkeligheten, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

En rekke russiskspråklige nettsteder har de siste ukene spredt en historie om at Norge og Sverige har ansvar for krigsforbrytelser i Ukraina.

Saken tok en ny vending onsdag, da det russiske utenriksdepartementet omtalte saken på en pressekonferanse og senere la ut melding på Twitter, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding torsdag kveld.

I artiklene hevdes det blant annet at navngitte instruktører fra Nato-land gir opptrening, veiledning og råd til ukrainske militære styrker. Det påstås at opplæringen fra Norge og Sverige har medført en økning i vold og lovløshet i de ukrainske styrkene.

– Russiske myndigheter bidrar til å videreformidle desinformasjon. Påstandene har ingen rot i virkeligheten, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Bakke-Jensen sier saken dreier seg om en studietur med deltakere fra Luftkrigsskolen i Trondheim for over fire år siden.

– Dette fremstår som et klassisk forsøk på desinformasjon og følger et velkjent mønster. Vi så et lignende eksempel nylig gjennom det forfalskede brevet fra generalsekretæren i Nato, sier han.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.