De tre syrerne ble tatt med over i FSBs kystvaktfartøy og påsatt håndjern. Skjermdump fra FSB-video.

Tre syriske menn prøvde å bli Barentshavets første «båtflyktninger». Det endte i en dramatisk jakt med båt og helikopter før de ble lagt i jern av den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Syrerne er de første som har forsøkt å ta seg illegalt til Norge via en hittil uprøvd arktisk rute: Barentshavet. Det vågale prosjektet falt i fisk da FSB tok opp jakten. Mennene er nå dømt til fra åtte til ti måneder i straffeleir, melder The Barents Observer.

FSB har publisert en video som viser at sikkerhetstjenesten åpner ild mot syrerne mens de ferdes i en mindre, åpen motorbåt. Utfra bildene befinner de seg trolig ved munningen av Petsjengafjorden på vei mot åpent hav, omlag 35 kilometer fra grensen til Norge.

Dramaet skjedde 8. oktober i fjor, men har ikke blitt kjent for allmennheten før nå, etter at mennene ble dømt.

Filmen viser hvordan FSB jager båten både med helikopter og en Sobol-patruljebåt. En FSB-agent løsner først åtte varselskudd med automatvåpen. Deretter border de maskerte agentene båten og pågriper de tre syrerne.

Under rettssaken erkjente alle tre straffskyld. Deres russiske visa hadde utløpt, og ingen av dem hadde visum til Norge.

To av syrerne ble dømt til ti måneders opphold i straffeleir, den siste til åtte måneder ditto.

(Noen mobiler har problemer med å vise videoen, se den i så fall på Komsomolskaya Pravda.)

Murmansk-utgaven av Komsomolskaya Pravda var først med å publisere FSB-videoen. 

Politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt sier at man ikke kjenner til tidligere eksempler på at migranter prøver å ta seg ulovlig til Norge over Barentshavet. Hun tror heller ikke at mange vil følge syrernes eksempel, sier hun til Barents Observer.

– I have the understanding that FSB border guards do a very good job in controlling the border, Hætta says.

Hætta fikk informasjonen om de tre «båtflyktningene» via media.

– I didn’t know this happened so close to our border.

Under coronakrisen har det blitt adskillig vanskeligere for migranter å ta seg illegalt inn i Europa gjennom de vanlige rutene.

Under migrantkrisen i 2015 tok 5.500 migranter seg over grensen ved Storskog i Finnmark. Siden har det vært flere forsøk på å komme seg over den 200 kilometer lange norsk-russiske grensen, særlig høsten 2017 da mange ble arrestert på russisk side.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂