Nytt

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted og Oljefondets påtroppende sjef Nicolai Tangen. Fotografier: Terje Pedersen og Nina E. Rangoy / NTB scanpix.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, som var med på det lukkede luksus-seminaret som finansmannen Nicolai Tangen spanderte på en rekke norske og internasjonale samfunnstopper i Pennsylvania i midten av november, stilte siden opp som referanse for Tangen, en gammel venn av ham, da denne fra desember befant seg i rekrutteringsprosessen til jobben som sjef for Oljefondet.

Det avslører VG.

Sejersted, som insisterer på at hodejegerne snakket med ham som privatperson, ser selv at dette er kinkig:

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted innrømmer overfor VG at han kan bli inhabil i saker om Oljefondet.

Oljefondet hører under Norges Bank og Finansdepartementet. Sejersted er advokat for regjeringen og Finansdepartementet.

Sejersted og Tangen har kjent hverandre siden de var unge voksne:

– Vi har vært nære venner i 34 år, bekrefter Fredrik Sejersted (54), som til daglig er Regjeringsadvokat for den norske stat, til VG.

Kontakten begynte tilsynelatende ved et av landets mest eksklusive læresteder:

Et bilde VG har funnet i avisarkivene, viser en ung Tangen lent over russiskbøker ved daværende «Forsvarets skole i efterretning og sikkerhetstjeneste» lokaler på Lutvann i Oslo i 1987. Tangen var tillitsmann blant de 16 elevene.

Sejersted er ikke navngitt i artikkelen, men bekrefter at han er med på bildet. Han sitter ved pulten i et klasserom foran tavlen.

Henrik Syse, som også ble kontaktet under Tangens rekrutteringsprosess, er også venn av Tangen fra det samme årskullet ved FSES. Han var tilstede i Pennsylvania, og jobber selv for Tangen:

– Vi ble gode venner. Da jeg jobbet med etikk i Oljefondet og han (Tangen, red.anm.) satte opp sine egne fond, fikk vi mer kontakt. Han visste at jeg hadde jobbet mye med etikk og samfunnsansvar og spurte om jeg kunne sitte i styret. Det synes jeg var veldig spennende å få lov til.

 

Kjøp «Klanen» her!