Sakset/Fra hofta

Stockholm lørdag 4. april. Livet går som normalt i sentrum. Foto: Henrik Montgomery/TT/Scanpix

Sverige har systematisk underrapportert antall korona-døde. Korrigerte tall har vist at de reelle tallene har vært dobbelt så store. Da skulle Sverige ha 750 døde per lørdag, ikke 373, som oppgitt.

Fredag gikk statsmininster Stefan Löfven ut i Dagens Nyheter og sa at svenskene måtte forberede seg på tusentalls døde. Uttalelsen kom helt overraskende. Löfven har holdt en lav profil så langt. Hvorfor så dramatiske tall?

Forklaringen kan være at Löfven visste at myndighetene har underrapportert for å vinne tid, og at sjokket var rett rundt hjørnet.

Å føre befolkningen bak lyset om antall døde i en så skjebnesvanger sak som en epidemi, er alvorlig. Mørkleggingen tjener neppe noe annet formål enn å redde regjeringen Löfvens politiske liv. Svenskene vil som andre helst ha sannheten.

Hvor dårlig står det til?

Den som allerede har hodet på blokka, er statsepidemiolog Anders Tegnell. Han har forsvart den avslappede kursen og ment at Sverige har ført en klokere linje enn Danmark og Norge.

Virkeligheten viser seg å være en helt annen. Tegnells overlegne mine har ført Sverige mot katastrofe.

Det er to indikasjoner på det, og de henger sammen:

Utelivet: Dette var fra et utested i Stockholm fredag. Livet går som før.

Den andre faktoren er situasjonen i helsevesenet. Svenske sykehus og legevakter slet før koronaen. Nå har de allerede nådd tålegrensen, de slipper opp for medikamenter og mangler verneutstyr.

Det er en direkte sammenheng mellom smittesituasjonen og bylivet, der utestedene drives som før.

Når denne sammenhengen blir åpenbar, er Tegnell ferdig, og muligens også Löfven.

 

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!