Foto: Dick Daniels – carolinabirds.org / Wikimedia Commons.

Forståelsen om at verden er ute av kontroll, er skremmende. Oppvåkning om at upersonlige krefter driver systemet utenfor vår kontroll, gjør oss i tillegg forundret – den kolliderer med ideen om at vi mennesker er mestere for vår egen skjebne.

I lang tid har vi satt vår lit til lederne og ilagt dem krefter de ikke har. Vi har blitt vant til at vi skal beskyttes mot alle naturlige og farlige ting. Politikernes påstander, medisinske, tekniske og vitenskaplige løsninger samt suksesser har ført til at vi har tro på menneskelig uovervinnelighet. Vi har bedratt oss selv ved tanken om å være naturens herre, og innbilt oss at våre ledere finner løsninger hvis vi setter vår lit til dem.

Helt til en sort svane dukker opp – som den gjør en sjelden gang i historien. Ankomsten av viruset er nærmest som et brudd på den sosiale kontrakten mellom stat, vitenskapen og oss, og vi forstår med ett at det er grenser for makt. Det siste skremmer oss. Vi ser at koronaviruset eksisterer utenfor verdensledernes påståtte power. De er like hjelpeløse som vi – slik jeg ser det.

For sannheten er at vi har med et virus å gjøre – som er uten bevissthet og som ikke kan resonneres med. Sorte svaner kan ikke bestikkes.

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂