Dagens 8. mars-tog inneholdt parolen «Til felles kvinnekamp mot sosial kontroll og æresvold». Morten Guldberg i Født Fri er opptatt av å motvirke sosial kontroll og æreskultur. Bilde gjengitt med tillatelse fra Morten Guldberg og Sarah Gaulin.

Blant paroler som «Kvinnegarderober på alle byggeplasser nå!» og «Lesber mot porno – vi er ikke en fetisj!» står Født Fri for tungt tiltrengt kvinnekamp. De går under parolen «Til felles kvinnekamp mot sosial kontroll og æresvold».

På bakgrunn av artikkelen Frustrerte fruers friluftsdag i Document lørdag, tok organisasjonssekretær Morten Guldberg i Født Fri kontakt med Document for å informere om at parolene artikkelforfatteren etterlyser faktisk finnes. Stiftelsen går under parolen «Til felles kvinnekamp mot sosial kontroll og æresvold».

Født Fri er en stiftelse som ble opprettet for å motvirke sosial kontroll og æreskultur. Vi åpnet offisielt 01. juni 2018, så har snart vært i drift i to år. I den tiden har vi arrangert flere konferanser som belyser denne tematikken, og bryter tabuene forbundet med å ta den opp. Vi holder også foredrag for andre, og deltar i samfunnsdebatten for å øke oppmerksomheten rundt problematikken, sier Guldberg til Document.

De siste årene har vi hatt ansvar for parolen som omhandler dette i toget på Kvinnedagen i Oslo, som i år heter «Til felleskvinnekamp mot sosial kontroll og æresvold!» I tillegg har vi med underparoler som vi selv har utformet: «Ingen ære i æresdrap!», «Ingen tvang i kjærlighet!», «Nei til barnehijab!» og «La klitoris og forhuden leve!»

Kvinnedagen er en dag hvor vi feirer flere av de avgjørende delene av vår nære historie som har gitt oss et mer fritt og likestilt samfunn. Men også en dag for å synliggjøre områdene hvor vi fortsatt har en vei å gå.

I våre dager er den negative sosiale kontrollen så altfor mange fortsatt utsettes for en av de aller viktigste sakene å sette på dagsorden. Alle mennesker fortjener å leve frie liv, med mulighet til å ta egne valg for egen skjebne.

Født Fri setter fokus på den delen av kvinnekampen som ofte ties i hjel av folk som frykter rasismeanklager. Stiftelsen har selv blitt utsatt for slike anklager uten å ha latt det sette en stopper for arbeidet. Dagens parole fikk god oppslutning, melder Guldberg.

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂