Illustrasjonsfoto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix

En kvinnelig prest skal ha hjulpet en ung afghansk asylsøker med å flykte fra arrest hos Migrationsvärket, ved hjelp av en stor koffert. Presten er kjent for sitt engasjement for nettopp unge afghanere. Svensk politi etterforsker saken.

Det er SVT  som kan fortelle om den oppsiktsvekkende forsvinningen fra Migrationsvärkets arrest. To kvinner skal ha kommet på besøk, og hatt med seg en stor «resväska» (koffert på norsk) . Etter hvert forlot den ene kvinnen bygningen, med kofferten.

«Det gör att vi misstänker att personen kan ha förts ut med hjälp av väskan», skriver verkets presschef Per Ek i ett mejl till tidningen.

Den andre kvinnen ble arrestert av politiet, mistenkt for medvirkning til forsvinningen

Samtidig ble også en afghansk asylsøker som var i arrest i bygningen, sporløst borte.

Ifølge Samnytt dreier det seg om den 20 år gamle Abdullahi Ibrahimi (også kjent under navnet Matin Ebra), som ankom Sverige som asylsøker i 2015. Han skal da ha oppgitt å være kristen konvertitt fra islam.

Dette har svenske myndigheter stilt seg tvilende til, og hans videre opphold i landet skal nå ha hengt i en tynn tråd.

Samnytt kan videre opplyse hvem det var som forsvant med kofferten, trolig med asylsøkeren inni:

«En av kvinnorna som misstänks för den fräcka kuppen är Camilla Ulén som till vardags tjänstgör som präst i Värmdö församling i Stockholm.»

Det var neppe tilfeldig at nettopp denne presten bestemte seg for å være reddende engel for afghanske Abdullahi Ibrahimi:

«Församlingens sida på Facebook är full med bilder på Ulén i sällskap med ensamkommande från Afghanistan», skriver Samnytt.

Heller ikke den andre kvinnen skal ha vært innblandet i denne forsvinningsaksjonen ved en tilfeldighet:

«Enligt uppgifter till Samhällsnytt är den andra kvinnan en lärare i Värmdö kommun – som också är starkt engagerad för asylsökande afghaner. Kvinnan har varit med om att starta föreningen Frivilliga Familjehem Värmdö som inriktar sig på hjälp till unga afghanska migranter.»

Presten Camilla Ulén er fortsatt på frifot mens politiet etterforsker saken. Hun benekter overfor Samnytt å ha hatt noe med asylsøkerens forsvinning å gjøre.

«Samhällsnytt har pratat med Camilla Ulén på telefon. Hon bekräftar att det var hon som besökte förvaret i söndags och som numera misstänks för främjande av flykt. Dock avfärdar hon alla misstankar:

– Det finns en helt naturlig förklaring till att vi hade den resväskan. Helt naturlig! Men jag kommer inte svara något mer eftersom alla misstankar är fullständigt grundlösa.»

Den flyktede Abdullahi Ibrahimi er foreløpig ikke kommet til rette.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.