Iranere spaserer foran moskeen til minne om Fatima Masumeh i Qom, Iran, 20. februar, 2020. Foto: Nazanin Tabatabaee/WANA / NTB Scanpix

En politiker i Qom hevder at opptil 50 personer har mistet livet av covid-19-viruset, og at Irans myndigheter lyver om utbruddet, melder et iransk nyhetsbyrå.

Det er det halvoffisielle nyhetsbyrået ILNA som siterer Ahmad Amiriabadi Farahani på at opptil 50 personer har mistet livet bare i byen Qom siden 13. februar. Andre kilder i landet har så langt ikke bekreftet dette, det offisielle tallet på døde er satt til tolv.

Statlige iranske myndigheter meldte først 19. februar om de første tilfellene av viruset i Iran og det første dødsfallet i landet. Ifølge ILNA anklager Ahmad Amiriabadi Farahani – som er medlem av nasjonalforsamlingen – landets helsemyndigheter for å lyve om virusutbruddet.

Hvis tallet fra Qom stemmer, innebærer det en kraftig stigning i antallet tilfeller i Iran. Det iranske nyhetsbyrået ISNA satte tidligere mandag tallet på virusdødsfall i landet til tolv. Kilden til ISNA var Irans helsemyndigheter.

Ahmad Amiriabadi Farahani opplyser også til ILNA at 250 personer er satt i karantene i Qom, en by mange sjiamuslimer reiser til for religiøse studier.

Qom ligger rundt 140 kilometer sør for Irans hovedstad Teheran.

Avvises av myndighetene

Iranske helsemyndigheter avviser anklagen om at myndighetene dysser ned virusutbruddet i landet, og sier det ikke stemmer at 50 mennesker er døde.

– Jeg avviser på det sterkeste denne informasjonen, sa visehelseminister Iraj Harirchi under en TV-sendt pressekonferanse mandag.

– Dette er ikke tiden for politiske konfrontasjoner. Koronaviruset er et nasjonalt problem, sa Harirchi.

Det offisielle tallet på døde i Iran var mandag fortsatt tolv. Det er registrert 61 smittetilfeller, ifølge helsedepartementet.

– Vi vil kunngjøre alle tall vi har på døde i hele landet. Vi lover å være åpne om rapporteringen av tall, sier regjeringstalsmann Ali Rabiei.

Tyrkia, Pakistan, Afghanistan og Armenia har stengt grensene til Iran i et forsøk på å hindre spredning. I tillegg er det registrert smitte hos personer som har vært i Iran i både Kuwait og Bahrain.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.