En iransk kvinne har på seg en beskyttende ansiktsmaske og hansker, i frykt for å bli smittet av korona, mens hun går på markedet i Tajrish, foran det iranske nyttåret Nowruz, 20. mars, i Teheran.  Nye tall BBC har fremskaffet viser at de reelle dødstallene i Iran ligger tre ganger så høyt som de iranske myndighetenes egne tall. Foto: Ali Khara/WANA/Reuters/NTB Scanpix

Koronaviruset har kostet nærmere 42.000 liv i Iran, nesten tre ganger så mange som myndighetene i landet oppgir, viser dokumenter BBC har fått tilgang til.

Ifølge helsemyndighetene i Iran har 278.827 iranere testet positivt for koronaviruset, og av disse er 14.405 døde.

BBC har fått tilgang til dokumenter som viser at de reelle tallet på smittede er 451.024 og at tallet på døde er nærmere 42.000.

Blant de døde var det nærmere 2.000 utlendinger, noe som ifølge BBC tyder på at flyktninger og migranter, de fleste av dem fra nabolandet Afghanistan, har vært ekstra hardt rammet.

Tidligere

Det første koronadødsfallet i Iran ble registrert så tidlig som 22. januar, over en måned tidligere enn det myndighetene har oppgitt, viser dokumentene BBC oppgir å ha fått fra en anonym iransk kilde.

Dokumentene viser antallet sykehusinnleggelser over hele Iran, inkludert identitet og hvilke symptomer pasienten hadde. Det går også fram hvor lenge pasientene var innlagt og hvilke underliggende sykdommer de led av.

BBCs kilde forteller at de lekker dokumentene «for å kaste lys over sannheten» og for å «få en slutt på det politiske spillet» rundt koronapandemien og dens omfang i Iran.

Sterkt press

En rekke eksperter har tidligere stilt spørsmål ved koronastatistikken fra det iranske helsedepartementet og har blant annet vist til manglende samsvar mellom denne og statistikk over overdødelighet i landet, det vil si antall dødsfall sammenlignet med tidligere år.

Den britiske kringkasteren har snakket med iranske leger som hevder at landets helsedepartement har vært under sterkt press fra sikkerhets- og etterretningstjenesten i landet.

– Sikkerhetstjenestenes holdning var at man ikke skulle erkjenne at koronaviruset var påvist i Iran, sier en anonym lege.

Irans øverste leder ayatollah Ali Khamene’i hevdet i februar at utenlandske krefter kom med usannheter om koronasituasjonen i Iran for å påvirke utfallet av valget i landet.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.