Det sveitsiske sjokoladefirmaet Läderach har i den senere tid blitt utsatt for flere angrep mot sine butikker, og mange politikere har tatt til orde for boikott av firmaets produkter. Årsaken er eiernes støtte til arbeidet mot abort og deres kristne syn på ekteskap og familie. Sist ut er Flyselskapet Swiss International Air Lines som etter press fra LHBTI-grupper, bryter kontrakten med sjokoladefabrikanten. Det er nettstedet Evangeliefocus som skriver dette.

Läderach har produsert sjokolade av svært høy kvalitet i mer enn 50 år og har over 700 ansatte i Sveits og andre land verden rundt. Sjokoladefabrikken har 60 butikker, og er en av de største arbeidsgiverne i kantonen Glarus. Fabrikkens grunnlegger, Jürg Läderach, er en evangelisk kristen og også leder av en non-profit gruppen Christians for Today, hvis visjon er å beskytte og støtte kristne verdier med utgangspunkt i Bibelen. Hva de prioriterer, er familie, ekteskap, forsvaret for samvittighetsfrihet, ytringsfrihet, trosfrihet og forsvaret av det ufødte livet.

Radikale grupper begynte å angripe butikkene til Läderach etter at det kom fram at Christians for Today var en av 14 grupper som organiserte den årlige «Marsjen for livet» som i 2019 samlet over 1200 mennesker i Zurich for å forsvare ufødte barn med Downs syndrom. Bare tre timer etter at marsjen fant sted, ble en av firmaets butikker i byen angrepet med maling. Noen dager etter ble en butikk i Basel angrepet og vandalisert med smørsyre. Brannvesenet måtte tilkalles og butikken måtte stenge i flere dager for å få fjernet stanken.

Ifølge regionalavisen Sued Ost Schweiz, forklarte angriperne sine handlinger på sosiale medier med å påstå at Läderach finansierer høyreekstreme krefter og kristenfundamentalistisk ideologi. De gikk til og med så langt at de hevdet at Läderach, som har som politikk å bare bruke kakaobønner kjøpt gjennom rettferdig handel, gjør dette for å føre videre en «post-kolonial og rasistisk arv». Også enkelte politikere skal i følge Evangeliefocus har uttrykt forståelse for de radikales narrativ.

Sosialistpartiet er den nest største gruppen i det sveitsiske parlamentet, og deres ungdomsparti ønsker å organisere en boikott mot Läderach for å fordømme selskapets påståtte «kamp mot homoseksuelle og kvinners rettigheter».

I løpet av de siste månedene har Läderach meldt fra om syv tilfeller av vandalisme mot sine butikker. Firmaets leder, Johannes Läderach, gikk nylig ut å ba om retten til å uttrykke egne meninger, da det «ikke er akseptabelt at arbeidsgivere skal måtte lever i frykt». Han sa videre at i et intervju med det Sveits’ ledende avis, NZZ at «We have homosexuals working for us. We don’t ask about it. Läderach has a zero-tolerance policy regarding discrimination”.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.