Et NH90-helikopter fra Kystvakten i lufta over Oslofjorden. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix

Kystvakten har ikke lenger tillit til NH90-helikoptrene, etter 20 år med problemer. Avtroppet kystvaktsjef Ottar Haugen håper Stortinget dropper helikopteret.

– Mitt håp er at Stortinget dropper denne maskinen som framtidig kystvakthelikopter. Og at de starter opp en helt ny anskaffelsesprosess, sier Haugen til Kyst og Fjord.

Denne uka gikk han av som kystvaktsjef.

– Summen er at vi ikke har tillit til denne maskinen. Vi vil aldri nå målene som vi satte oss den gangen helikopterkontrakten ble underskrevet, sier Haugen.

Forsvarsdepartementet behandler i vår en ny langtidsplan for Forsvaret og dermed framtiden for helikopteret. Forsvaret har foreslått en ny anskaffelsesprosess for Kystvakten, og at fregattene tar over alle NH90-helikoptrene istedenfor at de fordeles mellom kystvaktskip og fregattskip.

Anskaffelsen av NH90-helikoptrene har lenge vært skandalebefengt. I 2018 konkluderte Riksrevisjonen med at Forsvaret og skattebetalerne har brukt åtte milliarder kroner på noe som ikke er blitt levert.

14 NH-90-helikoptre skulle vært på plass i 2008, men bare åtte er levert, og seks av dem kan bare brukes til trening. Det blir dessuten langt dyrere å drive og vedlikeholde helikoptrene enn først antatt.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂