Sakset/Fra hofta

NRKs «klimainnsats» når stadig nye høyder – og stadig nye nivåer av ufrivillig komikk. Nå presenteres også gode reisetips. I Dagsrevyen slås det i fullt alvor et slag for å reise Tromsø-Oslo med tog og buss. Det tar «kun» 32,5 timer!

Skal man reise fra Tromsø til Oslo, eller omvendt, tar det normalt ca. to timer med direktefly. Flere flyselskaper opererer på ruten, og det er hyppige avganger og varierte priser. Med en mellomlanding eller flere, viser et nettsøk at prisen kan presses ned til noe over en femhundrelapp.

Dette fungerer rett og slett veldig greit for de aller fleste.

Men selvsagt ikke for NRKs nyhetsredaksjon, som er på «oppdrag» for å redde klimaet, jorda, fremtiden og alt det der. Nå må det flys mindre.

Ved å ta fantasien til hjelp, har noen klart å konstruere en reiserute der det først benyttes buss fra Tromsø til Narvik, hvilket tar intet mindre enn 5 timer. (Ved dårlig, nord-norsk vær tar det fort lengre tid). Deretter er det å bytte fra buss til tog, og reise den laaange veien til Stockholm, via byene Kiruna og Boden i Nord-Sverige.

Programlederen sier at «stadig flere» i Nord-Norge velger å reise på denne måten til Oslo, men dette belegges ikke med noen tall eller statistikk.

Vi får kun høre at det selges tre ganger så mange billetter som før på Ofotbanen (fra Narvik til svenskegrensen), hvilket er en helt annen reise enn Tromsø-Oslo.

Når passasjerene omsider er fremme i Stockholm, er det tid for neste fase av den klimasmarte reisen. Nå venter en ny togtur, nå fra Stockholm til Göteborg, før man endelig kan ta fatt på siste etappe på ferden – nemlig Göteborg-Oslo med buss for tog.

Vipps, så er man fremme, og det tok bare noe over tredve timer, dette her!

I NRKs innslag følges en av kanalens nye favorittpersoner, nemlig leder for Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg. Det er bare få dager siden hun (uforstyrret av motargumenter, selvsagt) fikk legge ut i Dagsnytt 18 om sine relativt ensporede vyer om norsk klimapolitikk. Hun kommer kanskje denne uken også?

Nå er Lundberg «på vei til jobb» fra Tromsø til Oslo, og seerne får følge henne på denne praktiske og komfortable svippturen på ca. halvannet døgn i buss og tog – og buss igjen.

«Jeg skal jobbe underveis, og lese bøker», forteller Silje Ask Lundberg.

Det må selvsagt også legges inn en dose misjonering om Det Store Temaet:

 «Dette er en erkjennelse av hvor dyp krisa vi står i er, da. Det gjelder å ha flyvett», sier Lundberg, et stykke ute på reisen.

Hun ser en anelse trøtt og utilpass ut, men det er ikke annet enn forståelig.

Lundberg har antagelig tid til å erkjenne litt av hvert der hun sitter, mens hjulene ruller mot sør. Hun rekker for eksempel kanskje å skrive et par-tre kronikker til Aftenposten og VG om «krisa vi står i»?

Hun opplyser at hun både i februar og i mars skal reise denne turen tre ganger, altså benytte omtrent 100 timer per måned på den måten. Kanskje ikke så aktuelt for mange andre arbeidstakere enn ansatte i Naturvernforbundet? Hun innrømmer da også at dette «ikke er for alle».

Det snakkes ikke noe om totalprisen for reisen. Men den betales kanskje av Naturvernforbundet? Det vil i så fall i praksis si av skattebetalerne. Den økonomiske siden av saken berøres i det hele tatt ikke.

NRK får også tak i en annen passasjer underveis, en kvinne som har vært på filmfestival i Tromsø. Hun beretter stolt at hun er opptatt av å «spare kloden», og derfor velger denne møysommelige ferden.

«Det er mitt bitte-bittelille bidrag», sier den voksne, kvinnelige passasjeren, og er utvilsomt inne på noe når det gjelder å anslå betydningen av sitt bidrag.

Etter 1712 kilometer og 32,5 timer er både naturvernlederen og filmfestivalbesøkeren fremme i Oslo.

«Den er lang, men veldig fin», sier Silje Ask Lundberg om reisen.

Hun er sikkert tilfreds og glad over å ha fått vist en god porsjon «flyvett».

Men for andre mennesker med mer normale jobber og livssituasjoner, er nok «sunt vett og forstand» et mer relevant begrep når man skal ut og reise i vårt langstrakte land.

For de aller fleste vil en slik tur være et temmelig absurd påfunn.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!