Nytt

Tamer Haji Alnaiefs advokat Nils Christian Nordhus. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Tamer Haji Alnaief tok med kona og sine fem barn da han dro til Syria for å slutte seg til IS, men kan ikke straffes for frihetsberøvelse, ifølge Riksadvokaten.

Hverken NRK eller NTB navngir Alnaief, til tross for at han i 2018 ble dømt til seks og et halvt års fengsel for å ha deltatt i IS. Han har tidligere vært omtalt som en «mann fra Senja».

Tamer Haji Alnaief kan ikke dømmes for frihetsberøvelse av kona og sine barn, melder NRK. Det er konklusjonen til statsadvokaten og Riksadvokaten, som ikke har lyktes i å avklare om handlingene også var straffbare etter lokal lovgivning.

Lovlig ifølge sharia

Det har ikke vært mulig å finne ut om det er syrisk lovgivning eller islamsk sharia-rett som gjelder i Raqqa-området, der Ruth Meyer Johansen og de fem barna ble holdt mot sin vilje.

Er det sharialov som gjelder, så er mannen i sin fulle rett til å bestemme over kone og barn.

I mer enn fem år har Ruth Meyer Johansen ventet på at eksmannen Alnaief skal bli straffet for det han utsatte henne og de fem barna for sommeren 2014.

– Jeg føler meg sviktet av norske myndigheter. De gjorde ingenting for å hjelpe meg og ungene da vi satt fanget i Syria. Nå ser jeg at andre kvinner, som frivillig har blitt med i IS, blir henta ut derfra, sier hun til NRK.

– Dette er en helt riktig, men ikke overraskende, avgjørelse. Denne saken kunne ikke fått noe annet utfall, sier mannens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, til NTB.

Mannen reiste i august 2014 fra Senja til Syria sammen med sin daværende norske kone og deres fem barn i alderen ett til åtte år. I Syria ble kona og barna plassert i et hus med andre kvinner og barn, mens mannen ble sendt av ekstremistgruppa IS til en treningsleir i Raqqa.

– Min klient har hele tiden vært tydelig på at han angrer på en del av de vurderingene han gjorde for mange år siden. Han skulle gjerne ha hatt ting ugjort, sier Nordhus.

Det er et krav i straffeloven at en handling må være straffbar både i Norge og i landet handlingen blir begått i, for at gjerningspersonen skal kunne dømmes for den her i landet.

Riksadvokaten og politiet har konsultert myndigheter, ambassader, organisasjoner og en rekke enkeltpersoner med kjennskap til landet uten å få avklart om det han utsatte sin kone og barn for, er straffbart også i Syria.

Det er avgjørende om det er syrisk lovgivning eller islamsk sharia-rett som gjaldt i Raqqa-området da familien oppholdt seg der. Hvis det er sharialoven som gjelder, er mannen i sin fulle rett til å bestemme over kone og barn.

– Selv om man kan anta at en så alvorlig handling som frihetsberøvelse er straffbar i de fleste land, så er det strenge krav til dokumentasjon og bevis. Det ikke er nok å føre beviser for at handlingen objektivt sett er straffbar. Alle sider ved den straffbare handlingen, for eksempel krav til skyld, må belyses, sier politiadvokat Marie Lygre ved Finnsnes lensmannskontor til NRK. (NTB)

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Les også