Nytt

En IS-terrorist med IS-flagg og våpen i Mosul i juni 2014. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Aktoratet har lagt ned påstand om åtte og et halvt års fengsel for fembarnsfaren som lurte med seg familien fra Senja i Troms til Syria.

Saken mot den 38 år gamle mannen ble avsluttet i Oslo tingrett onsdag.

– Vi har anført at hans intensjon var å krige for IS og delta i militæroperasjoner, sier førstestatsadvokat Jan F. Glent ved Det nasjonale statsadvokatembetet til TV 2.

38-åringen, som opprinnelig er fra Syria, lurte med seg sin norske kone og deres felles barn til Syria i august 2014 under påskudd av at de skulle på ferie til Tyrkia. I tiltalen står det at den daværende kona og barna ble plassert i et hus med andre kvinner og barn, mens han selv ble sendt i treningsleir. 6. september samme år fikk familien lov av ekstremistgruppen IS til å returnere fordi den yngste datteren ble alvorlig syk.

Mannen har nektet straffskyld for både frihetsberøvelse og deltakelse i IS.

– Han hadde en drøm over mange, mange år om å få leve i et sharia-styrt samfunn, og det var noe IS eller ISIL faktisk kunne tilby i 2014, sier 38-åringens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus. Han legger til at det ikke betyr at klienten hans støtter alt organisasjonen står for.