Tavle

Ordfører Ståle Refstie i Sunndal kan fint holde varmen i kortermet skjorte torsdag formiddag. På Sunndalsøra ble det satt varmerekord med 19 plussgrader på årets andre dag. Foto: Tommy Rustad/Aura Avis / NTB Scanpix

Varmerekordene på Sunndalsøra skyldes fallvinder (fønvind) fra bratte fjellsider. I fallet ned fra fjellene komprimeres luften, noe som øker temperaturen så mye som én grad per hundre meter. Dette er ikke uvanlig i dette området på denne tiden av året. Fenomenet er også vanlig i fjellandet Sveits.

På Dagsrevyen intervjuer man både barnehagebarn, folk på gata og en klimaforsker om det varme været. Det slås fast entydig fast at varmen skyldes klimaendringer som følge av global oppvarming.

Så følger et intervju med statsmeteorolog John Smits som snakker om hvor vanlig fønvinder er i Møre og Romsdal. Men det falt ikke Dagsrevyens redaksjon inn å problematisere eller nyansere det åpenbart kontradiktoriske i utsagnene om årsaken til varmen i januar.

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!