Sakset/Fra hofta

Dette bildet, tatt den 30. desember 2019, viser brannslukking utenfor East Gippsland, i delstaten Victoria i Australia. Den som tror disse brannene er resultatet av menneskeskapte feil har litt rett. Omfanget av disse skogbrannene, som alltid har vært en del av naturens kretsløp, har økt på grunn av feilslått «grønn politikk». Foto: State Government of Victoria/AP/NTB Scanpix

Hvis man tror at det plutselig oppstår katastrofale skogbranner fordi klimaet har blitt 0,19 grader varmere enn i 2013, da kan man ingenting om naturen. Katastrofen i Australia skyldes noe helt annet: Feilslått grønn politikk.

Det er satt ny varmerekord i Australia med 49,9 grader, som ligger ca 1,52 grader over det normale. Klimaendringer gjør at Australia nå er varmere enn varmebølgene på 1900-tallet, etter en kjøligere periode rundt 70-tallet, et naturfenomen som går igjen globalt.

Årets varmebølge i Australia har utvidet «bushfire season»,  og over 100 enorme skogbranner har ødelagt over 1300 hjem, og tatt minst 19 liv. Brannene er nå så store at solnedganger i New Zealand er rubinrøde, og klimahysterikere verden rundt har igjen funnet et «tegn» som bekrefter deres dommedagsbudskap. Men skogbranner har herjet Australias urbefolkning i minst 60.000 år, og brannkatastrofer har inntruffet mange ganger før, som Black Thursday bushfires i Victoria i 1851.  

Det første man må ta inn over seg, er at skogbranner er natur. De er ikke ødeleggende eller katastrofale for skogen, men heller en naturlig del av naturens omskiftelighet – selv om de naturligvis er katastrofale for mennesker og dyr som blir rammet. For det andre begynner ikke trær å brenne av seg selv: For at en skogbrann virkelig skal eksplodere, er den avhengig av store mengder tørt og brennbart materiale i underskogen, og at noen eller noe antenner dette materialet.

Aboriginerne har drevet med avbrenning av underskogen utenfor brannsesongen i tusenvis av år. Det samme har de hvite gjort siden de kom til Australia. I den kjølige sesongen vokser det enorme menger buskas opp mellom trærne, som tørker til knusk i varmeperioden. Og får dette materialet lov til å akkumulere seg over flere år, blir skogen i praksis en kruttønne. Skogbranner blir da ikke bare enorme, de blir også ustoppelige – derfor har kontrollert avbrenning vært helt nødvendig for å hindre slike katastrofer.

Akkumulering av brennbart materiale i underskogen er et velkjent fenomen, og bidro til de enorme skogbrannene i Yellowstone i 1988. Skogene hadde vært «beskyttet» så lenge med intens brannbekjempelse og miljøvern, at det ble mer og mer brennbart materiale i skogbunnen. Til slutt ble skogbrannene umulig å stoppe.  Det er dette fenomenet som har rammet Australia også, og kombinerer man dette med lite regn og høy temperatur, får man en katastrofe som bare venter på å skje.

Australsk politikk er blitt grepet av den samme grønne bølgen som Europa, og de siste tiårene har bushen i større grad blitt «beskyttet» mot menneskelig inngripen: Veier gjennom bushen blir stengt, områder avsperret, og kontrollert avbrenning har i økende grad blitt forbudt. Dermed har bushen fått lov til å leve sitt eget naturlige liv som før mennesket ankom Australia, og brannkatastrofen vi ser nå, er således et naturfenomen skapt av grønn politikk – fra politikere som hverken forstår årsak og virkning, eller forstår hvordan naturen fungerer.

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

MED PAYPAL:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Les også

Les også