Nytt

En stor del av Angolas 30 millioner innbyggere lever i fattigdom og har ikke fått nyte godt av landets oljerikdom. Foto: Nils-Inge Kruhaug / NTB Scanpix

En domstol i Angola har frosset bankkontoene til Isabel dos Santos, den tidligere presidentens datter, kjent som Afrikas rikeste kvinne.

46 år gamle Isabel dos Santos og hennes kongolesiske ektemann Sindika Dokolo etterforskes for omfattende korrupsjon i en sak som dreier seg om det statlige oljeselskapet Sonangol og diamantselskapet Sodiam.

Foruten å fryse ekteparets bankkontoer har en domstol i Luanda også frosset eierandelene de to har i telekomselskapet Unitel og i sementselskapet Cimangola.

Presidentens datter

Jose Eduardo dos Santos styrte Angola i 38 år, men ga fra seg makten i 2017. Året før utnevnte han datteren Isabel til sjef for den statlige oljegiganten Sonangol.

Fra før hadde hun fått kontroll over Angolas største mobiloperatør og hun hadde også sikret seg store eierinteresser i medier og banker både i hjemlandet og i Portugal.

Noe av det første Angolas nye president Joao Lourenco gjorde etter å ha overtatt, var å sparke Isabel dos Santos fra lederstillingen i Sonangol.

Sparket

Halvbroren hennes, Jose Filomeno dos Santos, fikk samtidig sparken som sjef for Angolas statlige investeringsfond. 41-åringen er tiltalt for å ha underslått rundt 13 milliarder kroner fra fondet

Tidsskriftet Forbes anslår i dag Isabel dos Santos’ formue til å være på nærmere 20 milliarder kroner og omtaler henne som Afrikas rikeste kvinne.

Jose Eduardo dos Santos, datteren og store deler av den øvrige familien lever nå i eksil og kaller korrupsjonsanklagene som rettes mot dem for grunnløse.

Isabel dos Santos betegnet onsdag frysingen av bankkontoene som «et politisk motivert angrep» og hevdet på Twitter at hun ikke har fått anledning til å forsvare seg mot anklagene som ifølge henne «bygger på fabrikkerte dokumenter».

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: