Ironien ligger opp i dagen når en ser prinsessen som ikke får se sin mor, lede et møte i UAE Kjønnsbalanse-råd i 2018. Foto: UAE Press Office

Ekteskap i den arabiske og islamske verden er ikke som ekteskap i vår del av verden. Nylig ble det kjent at Sheikh Mohammad bin Rashed Al Maktoums første kone, libanesiske Randa Mohammed Al-Banna, ikke har fått se sin datter på 40 år!

Nyheten om denne fantastiske farskjærligheten som ikke gir rom for noe morskjærlighet, kom frem i et intervju som mor ga til The Times (bak betalingsmur) noen dager før jul.  Deler av intervjuet er gjengitt i Daily Sabah.

Den 70 år gamle visepresidenten i De forente arabiske emirater (UAE) og statsministeren i Dubai, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum ønsker desperat å fremstille seg selv og Emiratene som et paradis bedre enn hans vestlige forbilder. I 2019 har fasaden fått flere sprekker. Sent i juni kom nyheten om at hans sjette kone, halvsøsteren av Kong Abdullah av Jordan, Prinsesse Haya bint al-Hussein (45) flyktet fra Gulf-paradiset med sine to barn. Hun endte opp i England, der rettssaken fortsatt pågår.

Nå er det altså hans aller første kone, Randa, som etter år med taushet forteller hvordan hun ikke har fått se sin datter, sheikhens førstefødte, Manal siden hun ble skilt fra ham i 1977.

Our baby is now in her forties. The emir still won’t let me near/Barnet vårt er nå i 40-årene, men fortsatt vil ikke emiren la meg møte henne, sier Randa Mohammed Al-Banna til The Times.

Selv om datteren ikke har fått treffe sin mor, har hun selv gjort karrière i Emiratene. Manal bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum er gift med sin tremenning, Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, visestatsminister i Abu Dhabi. Han er nok ukjent for de aller fleste her i Norge, unntatt de hardeste Manchester City-fansene. Han er nemlig eier av Abu Dhabi United Group (ADUG) som ved siden av å eie Manchester City også har investert vel en milliard britiske pund i blant annet boligprosjekter i Manchester.

Selv er Manal mest kjent for sin rolle som stifter og beskytter av Dubai Women Establishment (DWE). En stiftelse som ønsker å styrke kvinnenes rolle i samfunnet.

In today’s rapidly evolving world, roles, responsibilities and expectations are constantly changing, especially for women. Acquiring leadership positions and playing an integral part in this process of evolution is no longer a matter of choice but a vital necessity. Every member of our society is required to contribute to making the world a better place.

I dagens raskt utviklende verden endres roller, ansvar og forventninger stadig, spesielt for kvinner. Å skaffe seg lederstillinger og spille en integrert rolle i denne utviklingsprosessen er ikke lenger et spørsmål om valg, men en vital nødvendighet. Hvert medlem av samfunnet vårt er pålagt å bidra til å gjøre verden til et bedre sted.  — Sheikha Manal, President of Dubai Women Establishment

Ironien blir ikke mindre ved at prinsessen som ikke får lov til å møte sin egen mor, også er leder for Emiratenes kjønnsbalanse-råd. Rådet ble stiftet i 2015, og det har nok en lang vei å gå før kjønnsrollene i prinsenes domene fremstår i balanse.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: