Muhammad bin Rashid al-Makhtoum og kona Haya bint al-Hussein under World Government Summit i Dubai den 11. februar 2018. Foto: Christopher Pike / Reuters / Scanpix.

Lørdag formiddag ble det offisielt kjent at Prinsesse Haya bint al-Hussein (45) har flyktet med sine to barn fra sin mann, Sheikh Muhammad bin Rashid al-Makhtoum (69), den ubestridte lederen av Dubai. Halvsøsteren til Kong Abdullah II av Jordan skal ha søkt asyl i Tyskland, og saken har alle ingredienser til å utvikle seg til en omfattende diplomatisk krise.

Ryktene om prinsesse Hayas flukt har svirret i vel en uke, men uten troverdige kilder har vi ikke kunnet publisere det. Så i går kveld kom de første store mediene på banen. Engelske aviser som The Express og The Sun fokuserer mest på alle pengene hun skal ha fått med seg, men ifølge våre velinformerte kilder skyldes flukten kone- og barnemishandling.

Det har ikke vært mulig å få ytterligere klarhet i disse ryktene, men en annen forklaring på Prinsesse Hayas flukt kan være å finne i skjebnen til hennes to stedøtre, prinsessene Shamsa og Latifa. De forsøkte begge å flykte fra sin mektige far, Sheikh Muhammad, og fikk svi for det.

Julaften ifjor sendte Emiratenes utenriksdepartement ut et bilde av Prinsesse Latifa sammen med den tidligere irske presidenten (1990-97) og FNs Høykommissær for menneskerettigheter (1997-2002), Mary Robinson. Bildet og møtet med en synlig utilpass prinsesse Latifa ble møtt med en storm av kritikk. I januar 2018 beklaget så Prinsesse Haya overfor irsk radio kritikken mot Mary Robinson på denne måten, gjengitt i The Irish Times:

“I don’t want to go any more deeply into it for the protection of Latifa herself, and to ensure that she is not used by anyone else,” she said. “She is a vulnerable young woman and that’s what’s important to me.

“What’s important to us as a family is to ensure that she’s alright and that she’s receiving the love and protection of all of us»

Det var i januar i år hun snakket om «kjærlighet og beskyttelse». Nå søker hun selv beskyttelse.

Mer om disse skandalene, også med norske paralleller kommer i egen sak.

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.