Stillbilde: Fdesouche.

Rapporteringen av grov voldskriminalitet i det nye Europa viser klarere enn det meste annet hvor følsomt det er når gjerningspersonene tilhører importert voldskultur, og skillet mellom tradisjonelle medier og visse alternative medier illustrerer ofte hvordan.

Torsdag den 19. desember ble en mindreårig pike voldtatt av to 16 år gamle gutter i en trappeoppgang i Morsang-sur-Orge et stykke sør for Paris. Lille julaften kunne Le Figaro opplyse om at de to 16-åringene hadde filmet voldtekten og spredt de svært nedverdigende bildene i sosiale medier som Twitter og Snapchat.

Bildene gjorde det mulig å avsløre de unge gjerningsmennene, som siden er blitt arrestert. Franske myndigheter sørget raskt for å få fjernet videoen, som Frankrikes likestillingsminister Marlène Schiappa sier er frastøtende.

Det ser imidlertid ut til å ha vært en bemerkelsesverdig detalj ved videoen som tradisjonelle franske medier ikke har gjengitt: Ifølge den franske bloggen Fdesouche, tidligere kjent som François Desouche, sverget de to 16-åringene sine hensikter i Koranens og Mekkas navn før de voldtok den unge jenta. Artikkelforfatteren viser ikke selve videoen, men poster uskarpe bilder fra den og siterer det de to skal ha sagt.

Ingen andre franske medier finner det for godt å offentliggjøre egne undersøkelser av saken, men teksten i Fdesouche plukkes opp av den forholdsvis obskure italienske nettavisen La Verità. Derfra siteres den av to store italienske tabloider, Libero og Il Giornale (oversatt til engelsk her), som begge forsåvidt har nese for viktige saker, men også en historie for både unøyaktigheter og tendensiøse vinklinger som gjør at de ikke uten videre tas for god fisk. En unøyaktighet sniker seg også inn denne gangen: Il Giornale etterlater inntrykk av at detaljen om svergingen på Koranen og Mekka er omtalt i franske medier.

Så hva skal man tro? Detaljen virker plausibel, men det er altså relativt få personer som har sett voldtektsvideoen før franske myndigheter rakk å fjerne den, og blant disse førstehåndsvitnene er det bare én som har skrevet offentlig om saken. Alle de andre som har skrevet, bygger på denne ene. Man må altså spørre seg om man skal stole på skribent Sebastien de Lyon eller ikke. Det er lett å tenke at fallhøyden er for stor til at han tør å bløffe.

For den som for alt i verden ikke vil tenke på at unge voldtektsforbrytere kan ha voldtatt i islams navn, er det lett å snakke ned Fdesouche, som assosieres med etno-nasjonalisme. Men den har såvidt vites aldri blitt tatt med buksene skandaløst langt nede.

Når tradisjonelle medier unnlater å skrive om saken, oppstår det også uunngåelig hypoteser om at de vil legge lokk på den islamske dimensjonen ved saken. Det er ubehagelig å erkjenne hva slags syn islam har på vantro kvinner. Men medienes samfunnsoppdrag er ikke å vekke behag på falske premisser.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!