Blogger Sophie Elise ankommer Vixen Blog Awards 2016. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Skal man le eller gråte? De store mediene ser ut til å ha mistet alle hemninger i jakten på lesere. Særlig virker man opptatt av å kapre unge lesere. Resultatet er journalistikk som er umulig å ta seriøst. Viktig stoff må vike for det rene sludder. Det lover ikke godt for medienes troverdighet i fremtiden.

Desperasjonen ser ut til å ha grepet en del av landets større redaksjoner. Normale krav til viktighet, substans og nyhetsverdi later til å være borte. I stedet preges stoffet i økende grad av komplett uvesentlig stoff om kjendiser, realitystjerner, bloggere etc.

Det er slett ikke umulig man i medienes omfangsrike markedsavdelinger har undersøkelser som viser at det er slikt rusk og rask en del unge «ønsker å lese».

Men skal det legitimere elendig og verdiløs journalistikk? Har ikke store aviser og TV-kanaler et eget ansvar for å bidra til å holde mediebildet og samfunnsdebatten på et visst nivå? Er man nødt til selv å krype ned i den tulle-sørpa man har identifisert at en del potensielle lesere beklageligvis befinner seg i? Hva med heller å hjelpe dem opp derfra?

TV2 setter helt nye standarder for denne typen ikke-journalistikk med en artikkel fredag 13.desember.

Her kan man nemlig lese om bloggeren Sophie Elise Isachsens siste eskapader. Denne personen har de siste par år fått så å si alle sider av sitt liv og sin kropp omtalt til minste detalj i diverse fora.

I Norges nest største TV-kanal, TV2,  kan man ikke motstå fristelsen til å henge seg på dette kjøret. Man slår derfor til med en sak om at Sophie Elise har fått utført nye operasjoner for å rette opp feil forårsaket av tidligere utseendejusteringer. Både pupper og rumpe skal være involvert, opplyses det.

Tonen slås an med en tittel som kan være Norgesrekord i flau jakt på oppmerksomhet:

«Sophie Elise (24) fikk puppesjokk etter rumpeoperasjon».

Det er så man hører applausen i redaksjonen da denne udødelige formuleringen så dagens lys.

«Wow, den satt, grattis!»

Deretter informeres leserne om at det er hovedpersonen selv som har spilt ut dette kortet:

«I et ferskt Instagram-innlegg åpner bloggeren opp om at hun har operert ut implantatene i rumpen. De viste seg å være ment for bryster.»

Aha. Brystimplantater er ved en feil plassert i baken, altså. Godt at sakene nå endelig kan havne der de hører hjemme.

«…det viser seg at jeg har gått rundt med brystimplantater i rumpen min helt siden jeg opererte i Istanbul for fire år siden, skriver Sophie Elise. Ifølge TV2 befinner hun seg for tiden på ferie i Los Angeles.

Det presenteres så noe som skal være en moral i dette. Artikkelen vinkles over til å være en slags forbrukeropplysning. Sophie Elise ønsker å advare andre unge mot å få foretatt sine skjønnhetsoperasjoner på steder som Istanbul. Hun er ifølge TV2 sint over måten de driver sin business på der nede.

 «Det er ikke bare galskap, det ekstremt farlig», sier hun, og har for alt man vet et poeng der.

Sophie Elise har til slutt noen gode råd til andre unge som vil pynte å kroppen sin med innlegg her og der:

Bloggeren råder til å gjøre grundig research før lignende inngrep.

« Hvis noe virker for bra og billig til å være sant, er det vanligvis det, skriver hun.

Isachsen gjentar at hun er flau, men takker for at hun får dele det og håper det vil hjelpe noen andre.

Man bør antagelig ikke hisse seg opp over Sophie Elises rolle i dette. Hun gir uttrykk for et ønske om å advare andre, hvilket er en ærlig sak. I tillegg ønsker hun selvsagt oppmerksomhet. Men nettopp oppmerksomhet er det hun som blogger lever av, så det er vel som det må være.

Saken avsluttes med at man har intervjuet en norsk kirurg som pliktskyldig advarer mot denne typen operasjoner, særlig i rumpepregionen. Dermed er det fastslått for alle som har lurt på dette.

Det er TV2s «prestasjon» man bør reflektere over her. Hvor er denne kanalen på vei? For landets skattebetalere bør det utvilsomt være interessant å se hvordan TV2 nå forvalter den statsstøtten de i 2018 klarte å forhandle seg til.

«Den nye avtalen kan gi TV 2 inntil 675 millioner kroner i statsstøtte over fem år», kunne DN den gang opplyse.

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!

 

De som ønsker seg en annen type journalistikk enn den som er omtalt over, oppfordres til å støtte Document:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.