Jeremy Corbyn har vært en leder mange har funnet det vanskelig å støtte. I 2016 nektet han å gå av etter at partiet forsøkte å kvitte seg med ham. 172 av hans partifeller sa at de ikke støttet ham, mot 40 som sto ved hans side.

Tom Watson ble den gangen nevnt som en potensiell leder. Han trakk seg tidligere i høst i protest fra partiet. Mange representanter har trukket seg som følge av den elendige håndteringen av antisemittisme-anklagene.

Jeremy Corbyn dro Labour langt mot kommunist-venstre. Så langt at de trofaste velgerne ikke lenger følte at de kunne være med. De hadde ikke lyst til å reversere til 70-tallet. Og ikke ville de ha en ny folkeavstemning om Brexit heller.

Istedet satte de foten ned og «lånt bort» sin stemme til Boris Johnson og de konservative. Mange har også sannsynligvis stemt Brexit-partiet fordi det ble for langt å gå over til «fienden» på høyresiden.

Presset på Jeremy Corbyn til å gå av vil bli stort etter dette blodbadet. Det kan lett ta 10 år før Labour greier å komme seg opp igjen.

Bookmakerne har oddsene klare på kandidatene. Det britiske politiske landskapet endres for lang tid fremover. Også for skottene som «vinner» valget, men taper mulighet til ny folkeavstemning om uavhengighet.

For hverken Boris Johnson eller de konservative ønsker å splitte opp landet. Og de vil bestemme agendaen i de neste fem årene.

Daily Mail

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!