Statsminister Boris Johnsons parti De konservative har sikret seg et rent flertall i Parlamentet. Foto: AP / NTB Scanpix

Statsminister Boris Johnson sier De konservative har fått et nytt kraftfullt mandat til å få Brexit unnagjort. Labour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang.

De konservative har sikret seg et rent flertall i det britiske Underhuset, mens Labour kan ha gjort sitt dårligste valg siden 1935.

Det gjenspeilet også stemningen i valgtalene de respektive partilederne holdt natt til fredag, basert på valgdagsmålingen som viste samme utfall.

– De konservative har fått et nytt kraftfullt mandat til å få Brexit unnagjort, ta landet videre og fokusere på prioriteringene til det britiske folk. Ja, for det vil vi gjøre, sa statsminister Boris Johnson til applaus fra publikum i Uxbridge.

– Historisk

De konservative har så langt i opptellingen sikret seg 356 seter, godt over de 326 som kreves for å få et rent flertall. Det er 650 seter i Parlamentet.

– Jeg vil takke folket i landet som stemte i et desembervalg. Det er et historisk valg, fortsatte han.

Han sa det «historiske valget» vil tillate regjeringen å «respektere den demokratiske viljen til folket», noe som refererer til de 52 prosentene av det britiske folket som stemte for Brexit i 2016.

Johnson ville ikke ta seieren på forskudd. Han understreket at ikke alle stemmene er ferdig telt.

– Skuffende

I Labour-leiren var stemningen en litt annen.

– Dette har selvfølgelig vært en veldig skuffende kveld for partiet. Men jeg vil si følgende: I valgkampen leverte vi et partiprogram om håp. Uansett så har Brexit polarisert debatten så mye at det har overgått de normale politiske debattene, sa Corbyn.

Deretter sa 70-åringen at han kommer til å gå av som partileder. Han sa at han ikke vil trekke seg nå, men sier han vil gå inn i en tid med refleksjon og diskusjon med partiet om veien videre.

BBCs foreløpige resultatoversikt viser fredag morgen at partiet så langt har fått drøyt 200 mandater, nesten 60 færre enn i dag.

Sjokk

Selv om han kommer til å trekke seg som partileder, forsvinner han ikke fra britisk politikk med det første. Corbyn ble gjenvalgt i Parlamentet fra Islington, hvor han fikk et overveldende flertall av stemmene

Boris Johnson ble også gjenvalgt, han fra Uxbridge.

Et av sjokkene i løpet av natta ifølge britiske medier, er at Liberaldemokratenes leder Jo Swinson mister setet sitt i Parlamentet. Hun mistet plassen til det skotske nasjonalistpartiet (SNP).

– Noen vil feire bølgen av nasjonalisme som har skylt over begge sier av grensen, sa Swinson.

SNP gjorde også et brakvalg og ligger an til å få nærmere 50 plasser i Underhuset.

Brexit, ikke Corbyn

Katastroferesultatet faller langt ifra i god jord hos Labour-politikerne. Parlamentarikeren Gareth Snell uttalte til BBC et par timer etter at valgdagsmålingen kom at Corbyn er nødt til å trekke seg som følge av resultatet.

Snell mener partiets brexitposisjon har overskygget alle de andre sakene de har forsøkt å rette søkelyset mot i valgkampen.

Også Labours partisekretær Ian Lavery mener at Brexit er årsaken til resultatet. Han mener forklaringen ikke er Jeremy Corbyns lederskap, men at partiet gikk til valg på en ny brexitavstemning.

 

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!

Les også