Barn ved Adolf Fredrik musikkskole feirer Lucia i domkirken i Stockholm 13. desember 2010. Foto Jonathan Nackstrand / AFP / scanpix

Femten kommuner i Skåne dropper å feire Lucia. Feiringen passer ikke lenger inn i det svenske samfunnet, rapporterer SVT.

Luciaferingen har vært på defensiven i flere år i Skåne.

I Hörby kommune, en av kommunene som i år har valgt å skrote feiringen, har lucia vært en tradisjon i decennier. Men nå er det altså slutt.

Ifølge SVT P4 Malmöhus har reaksjonene fra lokalbefolkningen vært «sterke», men kommunen påpeker at luciafeiringen ikke lenger passer inn i Sverige, samt at det er vanskelig å finne kandidater som vil stille opp.

– Det passar inte så bra i dagens samhälle med de här nästan skönhetstävlingarna bland unga tjejer. Det är problematiskt. Vi vill inte ha det längre, säger Viktoria Munck, kulturutvecklare på Hörby kommun, til Sveriges Radio.

I stedet skal ungdommen i Hörby få dra rundt på en «kjøretøykortesje».

TV4 Nyheterna rapporterer at det kan bli vanskelig for skåninger å finne noen luciafeiring, fordi så mange kommuner har lagt ned feiringen. Til tv-kanalen sier Munck at feiringen «inte ligger rätt i tiden längre».

 
Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!