Epsteins hus på Upper East side, tett på Central Park, var en av New Yorks mest eksklusive. En slik adresse gjør selvsagt inntrykk. Spørsmålet som ikke er besvart: Hvor kom pengene fra til all luksusen? Foto: Stephanie Diani/The New York Times/Scanpix

Kronprinsesse Mette-Marit er bare den siste i rekken av kjendiser som er trukket inn i dragsuget etter Jeffrey Epsteins død.

Foreløpig reiser det mange spørsmål og utropstegn.

Beklagelsen fra Slottet er ikke nok. Offentligheten vet allerede nok om Epstein til at det å bli koblet til ham, utløser alarmsignaler.

Meldingen Mette-Marit har sendt Dagens Næringsliv gir ikke svar på de spørsmål hun selv legger opp til:

Nå erkjenner kronprinsessen at hun mellom 2011 og 2013 møtte Epstein ved flere anledninger. De ble introdusert av felles bekjente i utlandet.

«Ved flere anledninger». Hvor mange? Kronprinsessen var «hjemme hos Epstein», men vil ikke svare på hvilket hjem. Det er faktisk av stor betydning. Huset i New York var meget spesielt, med en kvinne i helfigur som hang fra taket og en jevn strøm av jenter ut og inn. Prins Andrew har sagt det var som å være på en togstasjon. Hvis Mette-Marit har vært i huset ved Central Park er det mindre troverdig at hun ikke hadde anelse om hva Epstein holdt på med.

Hvem var vennen som introduserte Mette-Marit for Epstein? Var det prins Andrew? Prins Andrew er blitt helt ødelagt av forbindelsen til Epstein, ikke minst fordi han i et TV-intervju med BBC ikke klarte å svare på om han angret på bekjentskapet, men sa han var blitt introdusert for mange interessante mennesker. Han brukte uttrykket at Epsteins oppførsel var «unbecoming», upassende og det fikk intervjueren til nærmest å falle av stolen

Lolita’er

Epstein drev stort i «Lolita»er, jenter i tidlig pubertet. De tilsvarte hans egen smak og mange av «kundenes». Rike menn ble hans partners in crime.

Han kunne dyrke sine lyster i det fantastiske huset ved Central Park, leiligheten i Paris, ranchen i Texas og hans egen øy blant Virgin Islands. Eller også flyet, Lolita Express.

Da han ble arrestert i sommer kom han fra Paris.

Bill Clinton var en nær venn. Du er en nær venn når du har fløyet med Epstein i hans 747 hele 26 ganger, slik flight manifestene viser. Det kan være flere.

Bill og Jeffrey

Da Clinton besøkte Oslo i 2003 var det med Lolita Express og Epstein var med.

Clinton kom for å be statsminister Bondevik om penger til Clinton Foundation.

Epstein og Clinton fortsatte turen sammen og reisemålene sier noe om hvor stor deres «reach» var:

Ifølge flightloggen ankom Epsteins privatfly Gardermoen (oppført med den sivile flyplasskoden «ENGM») 4. november 2003. Både Epstein og Clinton står oppført som passasjerer. Epstein fløy så videre til Stockholm (kodet «ESSA»). Dagen etter fløy han tilbake til Oslo og hentet Clinton.

Derfra dro de to videre til Tolmatsjovo lufthavn i Sibir. Der overnattet de en natt før de reiste videre igjen til Hongkong, Chengdu og Beijing i Kina.

Epstein og Clinton var «buddies». De hadde gjensidig fordel av hverandre. Når vi vet så mye om Epsteins bruk av unge jenter på den ene side og Clintons mange kvinnehistorier på den andre, hvorav minst en er voldtekt, er det nærmest utenkelig at de ikke delte seksuelle historier sammen, at sex var en del av deres samvær.

Det gjelder særlig hva som foregikk på Love Island. Lokalbefolkningen likte ikke trafikken av unge jenter, opplyste en kaptein som pleide å frakte «selskapene» over til øya.

Personlige sfære

Kronprinsesse Mette-Marit beklager at hun ikke undersøkte nærmere. Men hun har vært i Epsteins intimsfære – hans hjem, og det var etter at han var dømt. Mette-Marit har skaffet seg en betydelig stab. En av deres oppgaver er å sjekke nye bekjentskap. Det skulle bare enkle Google-søk til for å konstatere at Epstein var gift for et medlem av kongehuset.

Påtalemyndigheten i Florida – en Demokrat – lurte de 20 unge jentene som hadde anmeldt ham. Epstein fikk spesialbehandling: Saken ble dømt som en delstatssak, ikke en føderal. Han fikk sone på vilkår man bare hører om i bananrepublikker: I en egen fløy og med frigang 13 timer om dagen.

Mektige venner

Denne spesialbehandlingen var et signal om at Epstein hadde mektige beskyttere. Anklagene mot ham var mange, men ble redusert til en sak.

Som seksuell overgriper skulle han vært på en egen observasjonsliste. Men ingen fungerte i tilfellet Epstsein. Han kunne vende tilbake til sosietetslivet. Han kunne plukke opp igjen tråden.

Han fortsatte omgangen med prins Andrew, som innrømmet å ha bodd hos ham i flere dager i New York, offisielt for å gjøre det «slutt».

Mette-Marit brøt forbindelsen i 2013, og sier det var fordi Epstein brukte bekjentskapet med henne til egen fordel.

I redgjørelsen fra Mette-Marit nevnes tre møter, hvorav to var korte. Men hvis det var tilfellet ville det stått «tre ganger», ikke «flere». Hvor mange ganger var det kronprinsessen møtte Epstein? Det understrekes at det var «flere personer» til stede.

Nettopp. Hvilke?

Ikke en skjult side

Historien om Epstein handler ikke om en person som hadde en mørk side de personene han omgikkes ikke visste om. Han trakk mange av de han møtte inn i den mørke sfæren og det var vanskelig ikke å oppdage at han var en person det kunne være lurt å holde seg unna. I hvertfall hvis man var kongelig.

Men Epstein hadde så mange mektige rundt seg at gangsynet sviktet hos mange bekjentskaper. Og for noen også det moralske kompasset.

Historien om Epstein minner om Harvey Weinstein. Alle visste hva Weinstein holdt på med, men de beskyttet ham gjennom taushet.

Sort stjerne

Epstein-saken er så stor at den virker som en svart stjerne. Han suger folk ned i et stort hull, og han gjør det hinsides sin død.

At Epstein døde på cella, omgitt av vakter som «glemte» å patruljere hvert 30 minutt, at romkameraten var flyttet og kameraene ikke fungerte, er litt for mange sammentreff til at folk tror det var tilfeldig. At han hadde en skade på halsvirvelen som forbindes med kvelning, styrker overbevisningen om drap, selv om justisminister William Barr tror det hele var et sammenfall av tilfeldigheter og at det var selvmord.

Folk flest tror han visste for meget.

Epstein er blitt en tabloidhistorie som ikke dør på en stund, fordi den sier noe om hvor korrupt den amerikanske/vestlige elite er blitt.

Alle kort på bordet?

Slik Ronan Farrow har nøstet opp Weinsteins og andre mediefolks seksuelle utnyttelser vil noen fortsette å grave i Epsteins.

Det må Mette-Marit leve med.

Kanskje det ville vært bedre å legge alle kort på bordet med en gang? Slik hun gjorde da hun trommet sammen til pressekonferanse for å fortelle om «utagerende festing»?

Også den historien vekkes til live. Man blir minnet om at Norges kommende dronning hadde erfaringer som gikk ut over det vi forbinder med vanlig festing.

 

 

 

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!