Nytt

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Scanpix.

Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, et av Sveriges viktigste sykehus, varslet for tre uker siden 600 helsepersonell, 250 leger og 350 pleiere, om mulig oppsigelse på grunn av innsparingsbehov som følge av mlliardunderskudd.

Mandag gikk tilsvarende varsler ut til 200 ansatte ved to andre sykehus i den svenske hovedstaden – Södersjukhuset och Danderyds sjukhus, skriver Dagens Nyheter.

Ledelsen ved Karolinska har selv pekt på bruken av innleid personale som en viktig årsak til underskuddet. Men paradoksalt nok fortsetter sykehuset å leie inn leger, og planlegger å gjøre det samme til neste år:

Läkare som arbetar på andra sjukhus har via ett bemanningsbolag fått erbjudanden om att arbeta som ”konsult” på Karolinska, det vill säga som hyrläkare inom akutverksamheten på Karolinska. Av mejlet från bemanningsföretaget som gick ut i förra veckan framgår att Karolinska kommer att ha behov av hyrläkare till flera sektioner av akutverksamheten under nästa år.

– Det sticker verkligen i ögonen. Samtidigt som man går ut med varsel och stora sparbeting och tydligen vill bli av med sina fasta läkare, så erbjuds vi att arbeta som konsulter, säger en läkare på Södersjukhuset som fått mejlet.

Hva enten legene ved Karolinska er fast ansatte eller løsarbeidere, er det for få av dem ved sykehuset, sier Yvonne Dellmark, som representerer ved svenske legeforeningen ved institusjonen.

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!