Nytt

En overveldende majoritet som svindler med assistansersättning i Sverige er innvandrere, viser en gjennomgang av dommer gjort av Janne Josefsson.

Da Josefsson nevnte dette under en SVT-sendt paneldebatt tirsdag, ble han raskt avbrutt av debattlederen, som påpekte at også svensker begår kriminalitet, skriver Nyheter Idag.

Assistansersättning tilsvarer hva vi i Norge kaller Brukerstyrt personlig assistanse (BPA), og reguleres i Sverige gjennom lov om støtte og service til visse funksjonshemmede (LSS).

Janne Josefsson deltok i en paneldebatt om trygdesvindel arrangert av Kvalitetsmässan i Göteborg. Journalisten Elisabet Höglund ledet debatten.

Josefsson, kjent fra SVTs Uppdrag granskning, har laget flere reportasjer om trygdesvindel, som han mener er et følsomt tema, siden det i stor grad dreier seg om innvandrere. Da han planla et program om temaet i 2005 støtte han på motstand fra kollegene:

– «Gynnar vi inte Sverigedemokraterna?», kommer jag ihåg att man sade redan då.

I Göteborg fortalte han at han undersøkte 184 domfellelser for brudd på LSS-loven. Nesten 70 prosent av de dømte var født i utlandet.

– Det var ju en känslig uppgift som man inte riktigt kunde hantera, sa Josefsson.

Heller ikke Elisabet Höglund kunne håndtere opplysningen, lot det til.

– Vi vet att utlandsfödda är överrepresenterade bland många av de här bidragsbrotten men det finns också väldigt många vanliga svenskar som begår brott, kanske inte med assistansersättning men… Jag tycker inte vi ska fördjupa oss för mycket i just den här skillnaden mellan utlandsfödda och svenskar, för då blir det en felaktig debatt, sa hun.

Josefsson svarte at han nevnte det for å illustrere hvor lett det er å få oppholdstillatelse i Sverige som arbeidsinnvandrer, og siden utnytte velferdssystemet.

Se opptak av debatten:

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!