Politifolk på åstedet i Halle. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / Scanpix

Flere væpnede menn forsøkte å skyte seg inn i en synagoge i den tyske byen Halle. Innenfor satt nærmere 100 jøder for å feire jødenes største høytidsdag, Yom Kippur. Hadde de lyktes, ville tysk historie vært endret.

I skrivende stund er det usikkert hvem som sto bak. Den første tanken går til jihadister. Mandag forsøkte en 32 år gammel syrer å ramme flest mulig med en stor lastebil i Limburg. Ni ble såret.

Men det er andre omstendigheter som gjør en usikker: En av de væpnede skal ha hatt en krigslignende uniform. Da de ikke klarte å skyte seg inn i synagogen, skjøt de en kunde i en kebabsjappe og en tilfeldig kvinne langs gaten.

Politiet skal ha gjennomført en razzia mot høyreekstreme over hele Tyskland onsdag. Tilfeldig?

Utviklingen i Europa er slik at det ikke er utenkelig at høyreekstreme kan stå bak, men sannsynlig er det ikke.

Skulle det være høyreekstreme, er smerten ekstra stor for Tyskland.

Men også om det er jihadister, er smerten og nederlaget stort.

At jøder igjen er truet på livet i Tyskland, er en smerte som Tyskland vil ha vanskelig for å bære.

Macron må se i øynene at myndighetene har sluppet radikale islamister inn i politiets innerste. Det har gått så langt at salafistene sitter på privatadressene til tusenvis av politifolk. Hva gjør dette med politiets moral?

Dette lukter demoralisering.

I Tyskland er nederlaget annerledes, Merkel har ført en politikk som gjør at det er hundretusenvis av mennesker i landet som myndighetene ikke aner hvem er. Hvis Merkel skulle unngått at høyreekstremisme reiser sitt heslige hode, måtte hun tillatt en åpen debatt. I stedet har Forbundsdagen vedtatt en lov som pålegger Big Tech å fjerne uønsket innhold innen 48 timer, ellers risikerer de bøter i hundremillionersklassen. Merkel synes preget av DDR, ikke et liberalt samfunn.

Under den røde terror på 1970–80-tallet sa man at Vest-Tyskland var et godværsdemokrati. Hva ville skje hvis det blåste opp til storm? Det fikk man en smakebit på med studentradikalismen. Forbundsdagen vedtok å innføre yrkesforbud for mennesker med oppfatninger som stred mot forfatningen. Den gang var liberale medier som Dagbladet indignert. Nå hører vi ingen protester mot en sensur som er langt mer omfattende.

Jihadistene ønsker å radikalisere med-muslimene i Europa, de ønsker eskalering. Drapene på politifolk er en IS-handling, midt i Paris. Kalifatet har falt, men IS viser at dets arm rekker helt inn i hovedkvarteret til politiet.

Hva gjør demokratier under kriser? Spørsmålet er mer aktuelt i dag enn da Røde Arme Fraktion herjet. Samfunnet er mye mer polarisert og fragmentert.

Det virker ikke som om politikerne er forberedt, selv flere år etter Charlie Hebdo og Bataclan. De har ikke orket å ta inn over seg at dette ikke var engangshendelser.

De tolker «Aldri mer!» som at nazister aldri mer skal få drepe jøder. Men nå er jøder truet på livet både i Frankrike og Tyskland, og mange av dem emigrerer. Det er et faktum som medier og politikere ikke liker å snakke om. Slik de heller ikke liker å snakke om kristenforfølgelsene utenfor Europa, enten det er i den muslimske verden eller i Kina.

Merkel lefler for Kina, mens Trump har tatt en konfrontasjon som handler om langt mer enn handel.

Friheten er udelelig. Det er hva Trumps Amerika har oppdaget. Forgjengerne har tusket bort så mye frihet at det vil bli en hard kamp å gjenerobre den.

Europa er ekstra ille ute fordi det har åpnet for en toleranse som ikke setter grenser for importert ekstremisme, og den ser ikke forskjell på virkelig hjemmeavlet ekstremisme og legitim opposisjon.

Ve Europa!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.