Foto: Adam Wrafter / SvD / TT / Scanpix.

Sverige vurderer muligheten for å kunne utvise asylsøkere fra Syria. Landet kan dermed bli det første i Europa som utviser folk dit.

– Vi er nok blant de første i rekken. Ettersom vi ikke er politisk påvirket, går som oftest vår beslutnings­prosess noe raskere. Jeg tror at Sveriges beslutning kommer til å være noe som mange andre land kommer til å se på, sier Fredrik Beijer i Migrations­verket til Sveriges Radio.

Bakgrunnen er at Migrations­verket i slutten av august endret sin vurdering av sikkerhets­situasjonen i Syria. Flere områder i landet blir nå vurdert som såpass sikre at det kan la seg gjøre å gjennomføre utvisninger dit.

Det innebærer blant annet at det i visse tilfeller blir mulig å nekte asyl eller at det blir mulig å iverksette utvisninger til Syria. Den tidligere vurderingen innebar at man i praksis i flere år ga alle asylsøkere fra Syria midlertidig oppholds­tillatelse.

I utgangs­punktet ser Migrations­verket for seg at en ny praksis kun vil berøre syrere som er felt for lovbrudd i Sverige og dømt til utvisning. Per i dag dreier det seg om et titall personer på landsbasis.

En ordning om utvisning til Syria vil også avhenge av syriske myndigheter, påpeker Said Mahmoudi, professor i folkerett ved universitetet i Stockholm.

– Utgangspunktet er at uansett hva man synes om den politikken som det andre landet fører, så må man fortsatt ha en form for et fungerende forhold mellom de to landene, sier Mahmoudi.

(©NTB)

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 399 til 230 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂