Nesten tre av fire som er dømt til utvisning til Syria og har sonet fengselsstraff blir værende i Sverige og har ikke kunnet utvises. Dette viser en undersøkelse foretatt av SVT Nyheter Skåne.

For både den nåværende og den forrige svenske regjeringen har punktet om at flere utenlandske kriminelle bør utvises stått på agendaen. Lovene er endret slik at flere som er dømt for forbrytelser og som ikke er svenske statsborgere kan utvises. Likevel finnes det hundrevis av kriminelle dømt til utvisning som forblir i Sverige.

Av de 73 personene som innen september 2023 var løslatt etter fengselsstraff og er dømt til utvisning, er 52 fortsatt i landet. Flere av disse har begått ny alvorlig kriminalitet, selv om de ikke skal være i Sverige, og fire av ti har fått nye oppholdstillatelser.

De fleste som ikke er utvist er syriske statsborgere. Syria er et av grensepolitiets såkalte «problemland». Kriminelle som er dømt til utvisning der er ofte vanskelige å deportere i praksis.

Syriske menn mellom 18 og 42 år risikerer å bli tvunget til militærtjeneste hvis de kommer tilbake. Det syriske militæret skal ha begått flere krigsforbrytelser under borgerkrigen der, ifølge FN.

Dette er noe de fleste av de som er dømt til utvisning til Syria oppgir som grunn til at de ikke ble utvist. Dessuten har mange av dem ikke lyst til å reise fra Sverige.

Grensepolitiet er i realiteten avhengig av samarbeid fra den som er dømt til utvisning. De kan fysisk tvinge en person om bord i et fly, men da kan flyselskapene nekte å slippe personen om bord dersom de vurderer det som en sikkerhetsrisiko.

En innvandrer fikk mye oppmerksomhet i media etter at politiets innsatsstyrke frigjorde ei kvinne som han hadde kidnappet og voldtatt på nedverdigende måter i en kjeller i Malmö i 2017.

Han fikk seinere utbetalt en erstatning på 840.000 kroner fra den svenske staten. Høyesterett la til grunn at mannen var mindreårig da han begikk voldtektene og derfor hadde fått for høy straff.

Mannen ble likevel dømt til fengsel og utvisning til Syria. Da han omsider ble satt på et fly til Damaskus 13. desember 2022, trodde grensepolitiet at de var kommet til slutten av flere års arbeid med å få utvisningsordren hans utført.

Men under mellomlanding i Istanbul avvek migranten og tok seg inn i EU igjen med falske ID-dokumenter. Han ble tatt, og bare fire dager etter utvisningen ble han sendt tilbake til Stockholm lufthavn, Arlanda. Ifølge flyplassens regler ble syreren sett på som Sveriges ansvar da han manglet gyldig legitimasjon.

Sverige: Syrer voldtok 13-åring til hun «blødde voldsomt fra kjønnsorganene»

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.